O-STA

Lipico je obiskala predsednica finskega parlamenta

V nedeljo, 4. 6., je bele lipicance v Kobilarni Lipica obiskala Maria Lohela, predsednica finskega parlamenta, ki je tam začela svoj uradni obisk v Sloveniji. Gre za eno najmlajših političark, ki je prevzela to funkcijo v finskem parlamentu, in je ob enem velika ljubiteljica konj.

Ogled Kobilarne Lipica

Nedeljsko popoldne je Maria Lohela skupaj s predsednikom parlamentarne skupine prijateljstva s Finsko Branislavom Rajićem izkoristila za ogled posestva Kobilarne Lipica in z zanimanjem prisluhnila bogati zgodovini kobilarne. S kočije si je ogledala čudovite lipiške drevorede, nekaj časa pa je namenila tudi ogledu Velbance, najstarejšega hleva v zgodovinskem jedru, ki nosi letnico 1703. Maria Lohela je bila še posebej navdušena nad predstavo Lipiške šole klasičnega jahanja in nad nastopom izbranih žrebcev v točki "šola nad zemljo". Poseben pečat pa so na njej pustili temni, letos rojeni žrebički kobilarne.

Razvoj odnosa med državama

Elegantni lipicanci v čudoviti Lipici so bili odlična kulisa pogovorom o razvoju in nadgradnji odnosov med državama in drugih aktualnih temah svetovne politike.