O-STA

Na Zotkinih talentih tudi ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

Na Zotkinih talentih tudi ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

Najboljši mladi raziskovalci se bodo to soboto, 10. junija, ob 16. uri, zbrali v Ljubljani. Cankarjev dom bo namreč gostil tradicionalne Zotkine talente - slovesno razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev, ki jo organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Svoje področje delovanja, projekte in ekipo bo od 13. do 16. ure v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, na aleji fakultet in organizacij, predstavila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Model premeščanja sedimentov

Ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo se bo predstavila z zanimivim modelom premeščanja sedimentov. Ta bo obiskovalce seznanil z osnovnimi fizikalnimi zakonitostmi premeščanja rečnih sedimentov in formiranja značilnih oblik dna strug, zanimivo pa bo videti tudi, kako hidrotehnični objekti vplivajo na erozijske procese. Ta tematika je izrednega pomena, ne samo z ekološkega vidika, ampak tudi z vidika zagotavljanja poplavne varnosti ter varnosti različne infrastrukture, ki prečka rečne struge ali pa se nahaja v bližini vodotokov. Pestro in dinamično dogajanje pred samo podelitvijo bo za mlade obiskovalce in njihove mentorje odlična priložnost za pridobivanje pomembnih informacij o samih programih in načinu študija na tehniških ter naravoslovnih fakultetah.

Zabaven poklon inovativnim raziskovalcem

S svojim znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo so se mladi raziskovalci že dokazali na tekmovanjih iz znanja in srečanju mladih raziskovalcev v letošnjem šolskem letu. Na sobotni prireditvi pa jih čaka zaslužena nagrada, ki jo bo glasbeno popestril Boštjan Nipič - Nipke, hip hop izvajalec, slovesno prireditev pa bo vodil vsem dobro poznani TV voditelj Nejc Šmit.