O-STA

V Lipici so v enem dnevu pobarvali več kot 1 kilometer ograje

Več kot 300 prijateljev Lipice in lipicancev je v nedeljo, 11. 6., pobarvalo 1,1 kilometra znamenite bele lipiške ograje, ki skrbno varuje lipicanske kobile in njihove žrebičke. Na dogodek so prišli ljudje iz vse Slovenije in z veliko dobre volje porabili več kot 250 litrov bele barve.

V sproščenem vzdušju so ograjo barvale mnoge družine. V zelenem okolju Lipice so preživele prijeten dan in po barvanju nadaljevale druženje ob glasbi v živo, ustvarjalnicah ter pestrem spremljevalnem programu v lipiškem parku. Več metrov bele ograje so pobelili tudi predsednik sveta Kobilarne Lipica Marko Drofenik, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, član sveta kobilarne Marijan Suša in direktorica kobilarne Lorela Dobrinja.

Lipiške ograje je barvala tudi Jana Morelj

Čopič je spretno vihtela tudi radijska voditeljica in vremenarka Jana Morelj, ki se je barvanju pridružila s prijatelji in starši. Dan je izkoristila tudi za ogled kobilarne, pri čemer so jo najbolj navdušili temni in sramežljivi žrebički. Prav zato se je še posebej razveselila presenečanja, da je postala botra malega lipicanskega žrebička Pluta Gratiosa XXI, ki se je v Lipici rodil 15. maja letos. Po barvanju ograje in ogledu kobilarne so si privoščili še kraške dobrote in uživali v festivalskem vzdušju kobilarne.

Mojstri so udeležencem razkrili trike barvanja

Da bodo ograje dolgo kljubovale soncu, vetru, dežju in mrazu, so strokovnjaki iz podjetja JUB udeležencem akcije razkrili nekaj trikov barvanja, čopiče pa je prispevalo podjetje Žima. S pobarvanim delom ograje so vsi udeleženci pripomogli tudi k temu, da bo Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg 2017, ki bo septembra potekalo v Lipici, še lepše in veličastnejše.