O-STA

30 let Erasmus izmenjav v tujini: simbolična nagrada v roke tudi slovenskemu učitelju

30 let Erasmus izmenjav v tujini: simbolična nagrada v roke tudi slovenskemu učiteljuErasmus+, program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, v letošnjem letu praznuje 30. obletnico. Na torkovi uradni slovesnosti v Evropskem parlamentu v Strasbourgu so 33 evropskim predstavnikom generacije Erasmus+, ki s svojim delovanjem spodbujajo evropsko povezovanje in socialno kohezijo, v svojem okolju pa soustvarjajo pogoje, ki prispevajo k razvoju družbe, izročili simbolno nagrado. Kot predstavnik Slovenije jo je prejel Dejan Kramžar, ki je s svojimi evropskimi izkušnjami in dosežki lahko zgled ostalim učiteljem pri odločanju za sodelovanje v Erasmus+ programih. Slovenskemu učitelju nemščine in zgodovine z Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju, ki je prepoznal dodano vrednost mednarodnega sodelovanja in povezovanja, so na torkovi slovesnosti zaploskali tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics. Ob tej priložnosti je Evropska komisija predstavila tudi novo Erasmus+ mobilno aplikacijo, namenjeno študentom, dijakom v poklicnem izobraževanju ter udeležencem mladinskih izmenjav, ki bo mladim olajšala Erasmus+ izkušnjo, obenem pa odprli začasno interaktivno razstavo o zgodovini, učinkih in uspehu programa Erasmus+.

Predsednik EK Jean-Claude Juncker je ob tem povedal: "Vsak evro, ki ga namenimo programu Erasmus+, je investicija v prihodnost - v prihodnost mladega človeka in v našo evropsko idejo. Ne morem si predstavljati ničesar, kar bi bilo bolj vredno naše investicije kot ti jutrišnji voditelji. Ko praznujemo 9. milijontega udeleženca, se moramo potruditi, da bomo še devetkrat bolj ambiciozni pri oblikovanju prihodnosti programa Erasmus+."

Evropska nagrada v roke slovenskega učitelja leta

Za evropsko pot izmenjave znanj in izkušenj, ki jo prek različnih programov spodbuja tudi CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, se je pred leti odločil tudi Dejan Kramžar. V okviru programa Vseživljenjsko učenje, predhodnika programa Erasmus+, je odšel na strokovno izpopolnjevanje na Finsko in se tam navdušil nad njihovim šolskim sistemom. Domov se je vrnil z novim znanjem in izkušnjami, ki mu pridejo prav tudi pri delu s svojimi učenci. Na osnovi odlične prve izkušnje s programom Erasmus+ se je vključil tudi v pobudo eTwinning, ki je namenjena podpori in spodbujanju uporabe sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v izobraževanju na ravni vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Skupaj s svojimi učenci je uspešno izvedel več projektov in postal eden izmed slovenskih eTwinning ambasadorjev, ki si prizadevajo za širjenje mednarodnega "virusa" v slovenskih šolah. Za svoje sodelovanje v eTwinningu je prejel tudi nacionalno nagrado Zlati kabel, ki jo podeljuje CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. Revija Ona pa ga je v letu 2016 razglasila za učitelja leta.

Ob 30. obletnici veliko zanimanje za Erasmus+ programe

Ob 30-letnici programa EU na področju izobraževanja in usposabljanja Erasmus (od leta 2014 Erasmus+) rezultati dokazujejo njegovo uspešnost. V letu 2015 je namreč kar 678.000 Evropejkam in Evropejcem, kar je največ doslej, omogočil študij, usposabljanje, delo in prostovoljstvo v tujini. V istem letu je EU vložila 2,1 milijarde evrov v več kot 19.600 projektov, v katere je vključenih 69.000 organizacij. Rezultati kažejo tudi, da je program na dobri poti, da doseže svoj cilj in med letoma 2014 ter 2020 podpre 4 milijone ljudi. Povratne informacije udeležencev potrjujejo, da je čas, preživet v tujini s programom Erasmus+, dobra naložba, ki se odraža v izboljšanju znanja in spretnosti ter povečanju zaposlitvenih možnosti. Mnoge študentke in študenti, ki so prek programa Erasmus+ opravljali prakso v tujini, so pri gostiteljskem podjetju našli tudi dolgoročno zaposlitev.

Nad izvajanjem programa Erasmus+ bdita CMEPIUS in MOVIT

V Sloveniji smo evropske programe za področje izobraževanja in usposabljanja začeli izvajati že v letu 1999. V letih od 2008 do 2017 je v okviru programa Erasmus+ (oz. programa Vseživljenjsko učenje) iz Slovenije na mobilnost v tujino odšlo že več kot 40.000 posameznikov. V Slovenijo pa je prišlo že več kot 12.000 tujih študentov in skoraj 4.000 tujih visokošolskih učiteljev. Za izvajanje programa Erasmus+ v Sloveniji v obdobju 2014-2020 skrbita dve nacionalni agenciji: CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki pokriva področja izobraževanja, usposabljanja in športa, ter MOVIT, Zavod za razvoj mobilnosti mladih, ki pokriva področje mladine.