O-STA

Ekipa Edvard Rusjan team vsako leto v ZDA uspešno promovira Fakulteto za strojništvo UL

EKIPA EDVARD RUSJAN TEAM VSAKO LETO V ZDA USPEŠNO PROMOVIRA FAKULTETO ZA STROJNIŠTVO UL

V torek, 13. junija 2017, sta dekan prof. dr. Branko Širok in prodekan prof. dr. Mitjan Kalin sprejela ekipo Edvard Rusjan Team in jim čestitala za odličen uspeh na tekmovanju Design/Build/Fly v Arizoni v Združenih državah Amerike.

Ekipa se je na tekmovanju, ki je potekalo aprila letos, v zelo močni konkurenci uvrstila na 3. mesto.

Ekipo Edvard Rusjan Team sta vodila mentorja doc. dr. Viktor Šajn in izr. prof. dr. Tadej Kosel.
Ekipo sestavlja 18 študentov: Rok Štante, Žiga Munda, Tilen Košir, Matej Drobnič, Igor Banfi, Gregor Menih, Jan Tomec, Jan Zavodnik, Jure Cej, David Necmeskal, Nace Pavlin, Matic Medvešek, Andraž Vene, Uroš Radosavljević, Domen Lipnik, Jonas Trojer, Miha Jakič, Jan Časl.

Študenti so letalo, glede na vnaprej postavljena navodila tekmovanja, zasnovali, ga izdelali in se preizkusili na tekmovanju.

Da sodi ekipa s Fakultete za strojništvo v sam svetovni vrh, dokazuje to, da se je najprestižnejša tehniška univerza v ZDA (Massachusetts Institut of Technology) uvrstila na 4. mesto, torej na mesto za Ekipo Edvard Rusjan Team. Našo ekipo je premagala le ekipa iz University of Southern California in ekipa iz Georgia Institute of Technology.

Dekan in prodekan sta poudarila, da študenti s svojimi dosežki dokazujejo, da je pridobljeno znanje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani kakovostno in primerljivo z najprestižnejšimi univerzami v svetu. Študenti kljub natrpanim pedagoškim obveznostim aktivno sodelujejo v obštudijskih projektih in s tem na svetovnih tekmovanjih promovirajo fakulteto. Dekan in prodekan sta se ekipi tudi zahvalila za njihov doprinos k dvigu ugleda fakultete in univerze.

Mentor doc. dr. Viktor Šajn je predstavil potek in pravila tekmovanja, študenti pa so nazorno prikazali letalo, ki so ga izdelali. Za konec so postregli še z video predstavitvijo tekmovanja in letala.

Ekipa Edvard Rusjan Team se bo vsekakor tekmovanja v ZDA udeležila tudi prihodnje leto in se ponovno pomerila z ostalimi univerzami na svetu.