O-STA

ESREL 2017- ena največjih letošnjih mednarodnih znanstvenih konferenc v Sloveniji

Evropsko društvo za varnost in zanesljivost (ESRA - European Safety and Reliability Association) vsako leto organizira mednarodno znanstveno konferenco ESREL (European Safety and Reliability), ki povezuje gospodarstvo in znanost na področjih varnosti in zanesljivosti. 27. konferenca ESREL 2017 letos poteka v Portorožu (Grand Hotel Bernardin, 18.−22. junij 2017) pod vodstvom generalnega predsednika konference prof. dr. Marka Čepina s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na konferenci bodo predstavljene metode na področju varnosti in zanesljivosti ter njihova uporaba v različnih gospodarskih panogah. Portorož tako gosti kar 450 znanstvenikov in strokovnjakov iz industrije iz 34 držav.

Slovesna otvoritev konference

V uvodnem govoru je prof. dr. Marko Čepin pozdravil udeležence v Sloveniji, ki je do zdaj najmanjša država gostiteljica te mednarodne konference. Udeležence je pozdravil tudi predsednik Evropskega društva za varnost in zanesljivost prof. dr. Terje Aven iz Norveške, ki je poudaril pomen 27 delovnih teles združenja. Zbrane znanstvenike in strokovnjake je prav tako nagovoril dekan Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Igor Papič, ki bo letos prevzel funkcijo rektorja Univerze v Ljubljani. V svojem govoru je poudaril pomen kakovosti dobave električne energije, kar pomeni tudi neprekinjenost napajanja.

Varnost jedrske elektrarne

Vabljeno plenarno predavanje o tem, kako uporabiti metode varnosti, zanesljivosti in verjetnosti dogodkov, da zagotovimo varnost jedrske elektrarne, je predstavil dr. Andrej Stritar, direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost. Predaval je o varnostni kulturi, enem izmed ključnih dejavnikov varnosti in poudaril težavo ocenjevanja varnostne kulture, ki tiči v nezmožnosti njenega ovrednotenja. Kako visoko varnostno kulturo imajo izkušen pilot, pameten operater jedrske elektrarne ali povprečen šofer v cestnem prometu, je namreč težko številčno ovrednotiti.

Zdravstveni učinki tehnologij za proizvodnjo električne energije

Vabljeno predavanje o primerjavi zdravstvenih učinkov tehnologij za proizvodnjo električne energije je imel raziskovalec dr. Stefan Hirschberg iz švicarskega Paul Scherrer Instituta. Pokazal je, da so pri tem najslabše tehnologije za proizvodnjo električne energije tiste na trdna fosilna goriva (premog), pri čemer to še posebej velja za Kitajsko, kjer vsako leto na tisoče ljudi umre v rudnikih, slednje pa ne doseže prav velike medijske pozornosti v svetu.

Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani konference, ki poteka v angleškem jeziku: www.esrel2017.org.