O-STA

Od senzorja do svetovnega spleta - poletni tabor za učence z Aspergerjevim sindromom

Od ponedeljka, 26. 6., do petka, 30. 6., bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) potekal poletni tabor za učence z Aspergerjevim sindromom.

Kaj bodo počeli na taboru?

Na taboru bodo udeleženci pogledali v svet elektronike in spoznali vse od senzorjev, drugih elektronskih elementov pa do mikroprocesorjev. Lotili se bodo načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki bo s senzorji zajemala okoljske parametre sobe (temperatura, vlaga in osvetlitev), obdelala rezultate in jih pošiljala na svetovni splet. V ta namen bodo sprogramirali tudi sodobno spletno stran, ki bo te podatke prikazovala in bodo tako ves čas na dosegu roke. Preizkusili bodo tudi vezje in izmerili njegove lastnosti. Na koncu bodo udeleženci domov odnesli svojo prvo na splet povezano elektronsko napravo s solarnim USB polnilcem.

Zakaj tabor prilagojen za otroke z Aspergerjevim sindromom?

Fakulteta za elektrotehniko UL vsako leto organizira Poletni tabor inovativnih tehnologij, kamor se prijavijo tudi otroci z Aspergerjevim sindromom. Običajno ti otroci sodelujejo na delavnicah z drugačno intenzivnostjo kot ostali, rezultati in izdelki pa največkrat presežejo tako zahteve kot pričakovanja mentorjev in pedagogov, kar za pedagoge predstavlja še dodaten izziv. Da postanejo otroci z Aspergerjevim sindromom pogosto uspešni inženirji, se dobro zavedajo v tujini, medtem ko v Sloveniji še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Primanjkuje tudi dodatnih tehničnih vsebin zanje, starši teh otrok pa niso dovolj seznanjeni z možnostmi izobraževanja na tehniškem področju oz. razvijanja inženirskega potenciala. Alumni klub Fakultete za elektrotehniko UL želi stopiti korak naprej. S svojim prispevkom želijo otrokom z Aspergerjevim sindromom omogočiti udeležbo na poletnih delavnicah s področij sodobnih tehnologij.

Komu je tabor namenjen?

Tabor bo prilagojen učencem zadnje triade osnovne šole, ki jih še posebej zanima področje elektrotehnike in imajo diagnosticiran Aspergerjev sindrom.

Tabor je v celoti pod pokroviteljstvom Alumni kluba Fakultete za elektrotehniko in v soorganizaciji podjetja BISOL Group.

Več o taboru in prijavah na spletni strani: http://bit.ly/2sHAVQe.