O-STA

Nov hipodrom v Lipici - najsodobnejši v širši regiji

Najboljši vozniki dvovpreg z vsega sveta se bodo od 20. do 24. septembra borili za naziv svetovnega prvaka na prenovljenem hipodromu v Kobilarni Lipica. Prenova je v polnem teku, lipiški hipodrom bo kmalu postal najbolj sodoben in najbolj atraktiven hipodrom v širši regiji.

Prenovljen hipodrom bo septembra gostil svetovno prvenstvo

Celovita prenova hipodroma in ureditev okoliških objektov se je s pripravljalnimi deli začela konec maja in bo zaključena avgusta. 870.000 evrov zanjo bo prispevalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Tako bodo od 20. do 24. septembra na prenovljenem hipodromu nastopili najboljši vozniki dvovpreg z vsega sveta, je tiskovni konferenci s ponosom napovedala direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja: "Na svetovnem prvenstvu pričakujemo več kot 65 voznikov z več kot 200 vrhunskimi tekmovalnimi konji iz več kot 20 držav sveta. Adrenalin svetovnega prvenstva bo za teden dni postavil Lipico, Kras in Slovenijo v središče zanimanja svetovne konjeniške javnosti." Lipiški hipodrom bo tako - ob največjem konjeniškem dogodku v vsej zgodovini Slovenije - deležen celovite prenove, na katero je čakal že vrsto let. Zgrajen je bil leta 1977 in je več kot 40 let gostil mednarodna in državna konjeniška tekmovanja, pa tudi priljubljene prireditve, kot so Dnevi Kobilarne Lipica.

Nova podoba hipodroma

Pred leti je bila prenovljena le podlaga v maneži, ne pa tudi tribune in ostala infrastruktura hipodroma, zato je Kobilarna Lipica objavila razpis za izbor izvajalca prenove, na katerem je bila aprila, kot najugodnejši ponudnik izbrana družba Makro 5 d.o.o.. Pripravljalna dela so se začela že konec maja. Prenova bo prinesla novo podobo vseh tribun ter novo strešno konstrukcijo za vzhodno in zahodno tribuno. Dobrodošle nove pridobitve bodo tudi sodniška loža, servisni objekt, vkopane sanitarije, utrjena brežina zahodne tribune in most, ko bo to tribuno povezoval z južno tribuno. Po novem bodo tribune bolj prijazne do gledalcev, z višino 40 cm, globino 70 cm in urejenimi sedišči s kamnitimi zaključki. Vidni zidovi bodo iz štokanega betona, pohodna površina pa peščena. Prenovljeni hipodrom bo sprejel do 5.000 obiskovalcev, od tega 1.750 na pokritem delu tribun. V manjši vrtači vzhodno od hipodroma bo po novem večnamenski servisni objekt, ki bo s svojo polkrožno obliko poudaril edinstvenost kraške krajine. Obenem bodo v Lipici obnovili bližnjo ogrevalno manežo, fekalno in meteorno kanalizacijo ter zgradili nadstrešek pri bližnjem hlevu, je pojasnil projektant, arhitekt Matej Mljač iz studia DRAFT arhitekti. Prenovljeni hipodrom bo tako pripomogel k višji kakovosti prireditev v Kobilarni Lipica in razvojnim spodbudam v širši regiji.