O-STA

Moč lipicancev, pogum slovenskih voznikov in vrhunski trener - vse za uspeh na svetovnem prvenstvu

Moč lipicancev, pogum slovenskih voznikov in vrhunski trener - vse za uspeh na svetovnem prvenstvu

Slovenska ekipa voznikov, ki bo septembra nastopila na Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v Lipici, se te dni intenzivno pripravlja na svoj največji in najpomembnejši tekmovalni izziv letos. Miha Tavčar, Mitja Mahorčič in Klemen Turk stopnjujejo pripravljenost, povezanost ekipe in pozitivno vzdušje pod vodstvom uradnega trenerja slovenske ekipe - priznanega francoskega trenerja in tekmovalca v vožnji štirivpreg Benjamina Aillauda.

V Kobilarni Lipica je od 4. do 6. julija potekal tretji intenzivni skupni trening. Po zastavljenem programu bo ekipa z mesečnimi treningi nadaljevala vse do 20. septembra, ko se bo v Lipici pričelo največje in najpomembnejše konjeniško tekmovanje v zgodovini Slovenije - Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg 2017. Nizi intenzivnih treningov so zastavljeni podobno, kot bo septembra potekalo svetovno prvenstvo. "Prvi dan je na programu dresurna vožnja. Drugi dan je najbolj intenziven zaradi maratonske vožnje med zahtevnimi maratonskimi ovirami, tretji dan pa je na vrsti spretnostna vožnja med stožci," je pojasnil Benjamin Aillaud. Trening poteka po zelo natančnem časovnem načrtu, veliko pozornosti je namenjene tudi psihološki pripravi voznikov in konj.

Nastopili bodo z vrhunskimi lipicanci

Vsi trije tekmovalci nastopajo z vrhunskimi lipicanci slovenske reje, ki jih Aillaud dobro pozna, saj je svoje najboljše tekmovalne rezultate dosegel prav s konji lipicanske pasme. "Lipicanci so odlični tekmovalni konji za vožnjo vpreg. Res so izjemni, njihova največja odlika je izredna moč. Obenem so tudi inteligentni, učljivi ter dovolj hitri in gibljivi. Na začetku treninga potrebuješ nekaj časa, da si pridobiš njihovo zaupanje. Ko ti zaupajo, postanejo tvoji najboljši prijatelji za vse življenje," pojasni Aillaud.

Najmočnejša ekipa voznikov v zgodovini slovenskega konjeniškega športa

Kakovost lipicanskih konj, izkušnje Benjamina Aillauda, ki je v začetku julija zmagal na zadnjem tekmovanju za Svetovni pokal v vožnji štirivpreg FEI CAI3* Nebanice in pred tem do leta 2011 treniral konje za svetovno znani konjeniški spektakel Cavalia - Odysseo, bodo dobra podlaga za priprave na svetovno prvenstvo. Odlično izhodišče za prvenstvo pa so tudi izkušnje slovenskih tekmovalcev s predhodnih svetovnih prvenstev. Najboljši individualni rezultat je leta 2013 dosegel Miha Tavčar z 11. mestom. Najboljši ekipni rezultat za Slovenijo sta si leta 2015 priborila Miha Tavčar in Mitja Mahorčič s 15. mestom. Trojica, Klemen Turk, Miha Tavčar in Mitja Mahorčič, s trenerjem Benjaminom Aillaudom predstavlja najmočnejšo ekipo voznikov v zgodovini slovenskega konjeniškega športa.