O-STA

Iz ljubezni do lipicancev - 7.000 kilometrov dolga pot Daliborja Gregorja

Po desetih letih se je v Kobilarno Lipica in osem drugih evropskih kobilarn, ki vzrejajo lipicance, vrnil priznani češki fotograf konj Dalibor Gregor. Ob njegovem prvem fotografskem projektu Czech Lipizzan Expedition 2007 sta nastala knjiga Lipicanci in žepna knjiga Lipicanci - naša ljubezen, lepoto, eleganco in plemenitost lipicancev pa je ovekovečil tudi s fotografsko razstavo.

Ljubezen do lipicancev

Njegova ljubezen do lipicancev je bila takrat še sveža. Sedaj, po desetih letih, je njegovo fotografsko ime - tudi zaradi čudovitih belih žrebcev - veliko bolj uveljavljeno, njegova ljubezen do lipicancev pa še bolj strastna in vroča. Zato bo Dalibor Gregor v letošnjem poletju znova prepotoval velik del Evrope, prevozil več kot 7.000 kilometrov, obiskal sedem držav in fotografiral več tisoč lipicancev. Z veliko strasti in navdušenja bo ustvaril novo fotografsko gradivo za novo knjigo, posvečeno lipicancem, ki bo izšla v prihodnjem letu.

Czech Lipizzan Expedition 2017

Njegov projekt Czech Lipizzan Expedition 2017 uspešno poteka pod okriljem Mednarodne lipicanske zveze (LIF), ki povezuje lipicanske državne kobilarne in zasebna rejska združenja. Podprli pa sta jo tudi Kobilarna Lipica in slovenska ambasada na Češkem. "Ko sem prvič slišal misel, da je lipicanec konj kraljev in kralj med konji, se je začela moja ljubezen do lipicancev, ki so me popolnoma očarali in navdušili. Več kot sem bil v stiku z njimi, več sem hotel vedeti o njih, zgodovini pasme, treningu in vzreji. Ker ima vsak človek svoje sanje in jih hoče uresničiti, sem se odločil, da uresničim svoj sen. Podal sem se po poteh ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, lipicanca," Dalibor Gregor pripoveduje o začetku svojega projekta.

Obiskal je 8 kobilarn

Pred desetimi leti je organiziral odpravo CZECH Lipizzan Expedition 2007 in obiskal šest kobilarn. Letos je svoj projekt še razširil, se podal še dlje in obiskal osem kobilarn. Prvič se je na pot podal maja, ko je obiskal slovaško državno kobilarno Topolcianky in avstrijsko državno kobilarno Piber. Junija je odpotoval v kobilarni Lipik in Djakovo na Hrvaškem, Vučijak v Bosni in Hercegovini ter Kelebijo v Srbiji. Julija se je podal v italijansko državno kobilarno Monterotondo, danes pa je dan pričel v družbi jahačev Lipiške šole klasičnega jahanja in na prostranih pašnikih lipiškega posestva fotografiral čredo lipicanskih kobil in žrebet.

Dan Kobilarne Lipica

V Lipico se bo vrnil kmalu, saj bo 3. septembra z veseljem fotografiral Dan Kobilarne Lipica, od 20. do 24. septembra pa Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg. Takrat bo - skupaj s številnimi fotografi in ljubitelji konjeništva - znova postal član velike družine prijateljev Lipice in lipicanca.