O-STA

CMEPIUS bo tudi letos sodeloval na vseslovenskem festivalu nevladnih organizacij LUPA 2017

V središču Ljubljane bo v sredo, 13. septembra, med 10.00 in 18.00, potekal vseslovenski festival nevladnih organizacij LUPA. Festival ponuja priložnost nevladnim organizacijam, ki delujejo v različnih slovenskih regijah, da se zberejo na enem mestu in javno predstavijo svoje delovanje. Letos bo festival potekal že šestnajstič, na eni izmed festivalskih stojnic pa se bo s svojimi programi predstavil tudi CMEPIUS, Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki deluje tudi kot Nacionalna agencija programa Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja in športa za Slovenijo. Cilj programa Erasmus+ je prek mednarodnega sodelovanja spodbujati kakovost, odličnost in razvoj posameznikov ter institucij z vseh nivojev in področij izobraževanja in usposabljanja.

Na festivalski stojnici CMEPIUS-a bosta poleg programa Erasmus+, ki prav letos praznuje 30. obletnico, predstavljena tudi program Evropa za državljane in platforma EPALE, ki ju v Sloveniji prav tako koordinira CMEPIUS. Omenjeni programi predstavljajo odlično podporo ustaljenih aktivnosti nevladnih organizacij, ki delujejo na področju izobraževanja, usposabljanja in športa ter nudijo priložnost za mednarodno sodelovanje in povezovanje organizacij širom Evrope.

Program Evropa za državljane spodbuja večjo vlogo državljanov pri razvoju EU, saj prav aktivno evropsko državljanstvo predstavlja pomemben element krepitve procesa evropske integracije. Na podlagi projektov in aktivnosti, s pomočjo katerih lahko državljani neposredno sodelujejo, program promovira skupno evropsko zgodovino in vrednote ter spodbuja evropsko državljanstvo in državljansko participacijo. Organizacije se lahko vključijo v projekte pobratenja mest, mreže mest, projekte civilne družbe in projekte evropskega spomina.

Elektronska platforma EPALE pa je namenjena strokovnim delavcem v izobraževanju odraslih in predstavlja zbir aktualnih informacij in virov, ki nudijo podporo pri strokovnem delu, med drugim tudi predstavnikom nevladnih organizacij, katerih ciljna skupina udeležencev so odrasli. Izobraževalci odraslih se znotraj platforme lahko povezujejo tudi v skupnosti ali poiščejo sorodno organizacijo, s katero bi želeli sodelovati v skupnih aktivnostih.

Če bi želeli izvedeti več, ali pa se prepričati, če tudi vaša organizacija lahko sodeluje v aktivnostih, ki jih podpira CMEPIUS, vas prijazno vabimo, da se oglasite na naši stojnici, kjer bodo na voljo različna informativna gradiva, hkrati pa boste lahko za nasvet in pomoč povprašali tudi naše sodelavce.