O-STA

Mesec prostora 2017 na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

V oktobru že četrto leto zapored Ministrstvo za okolje in prostor RS organizira Mesec prostora 2017, ki ga zaokrožata dva mednarodna dneva Organizacije združenih narodov − svetovni dan habitata, 2. oktobra, in svetovni dan mest, 31. oktobra. Letošnja tema je "Zeleni prostor povezuje", s katerim želijo poudariti razvojni in varovalni vidik povezovanja in medsebojnega dopolnjevanja zelenih prostorov ter vlogo prostorskega načrtovanja pri tem. V medresorskem partnerstvu z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport so letos k sodelovanju v mesecu prostora povabili tudi izobraževalne ustanove in vse, ki s svojimi dejavnostmi lahko prispevajo k vzgoji in izobraževanju otrok ter mladih za trajnostno ravnanje s prostorom. K pobudi se je pridružila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo UL, ki bo do konca meseca v avli fakultete predstavila tri tematske razstave, 19. oktobra pa pripravljajo tudi Dan odprtih vrat.

Razstave na FGG UL v Mesecu prostora 2017

Razstava Od Sv. Andreja do Sv. Katarine, ki bo v avli FGG UL na ogled od 2. do 10. oktobra 2017, je nastala ob 60-letnici ustanovitve Pristanišča Koper, kot predhodnici današnje Luke Koper. Naslov razstave predstavlja območje, ki ga je Luka zapolnila s svojim razvojem med mestom Koper (Sv. Andrej) na eni strani in Ankaranom (Sv. Katarini) na drugi strani Škocjanskega zatoka. Sledi razstava fotografij Landslides and Mankind (Zemeljski plazovi in človek), ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali med 11. in 25. oktobrom 2017. Razstava bo potekala v okviru 3. Regionalnega simpozija o zemeljskih plazovih v jadransko-balkanski regiji (3rd Regional Symposium on Landslides of the Adriatic-Balkan Region). 25. oktobra 2017 bodo odprli še zadnjo razstavo Radnička v (ne)nastajanju. Gre za razstavo študentskih del, ki je nastala v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Zagrebu. Tema razstave je programska vzpostavitev nove vpadnice v Zagreb, ki poteka od zagrebškega letališča do Kvaternikovega trga v središču Zagreba.

Dan odprtih vrat

Letos bo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani potekal že četrti Dan odprtih vrat. Vrata prostorov na Jamovi cesti 2 v Ljubljani bodo na stežaj odprta v četrtek, 19. oktobra 2017, od 9. do 17. ure. Trendi v svetu kažejo, da bo v prihodnje kader s tehniško izobrazbo močno zaželen, zato želijo mladim z zanimivimi in interaktivnimi predstavitvami ponuditi čim več informacij o poklicnih možnostih s sveta gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva in prostorskega načrtovanja.