O-STA

Pazi, sveža grafika! #9 Pri Zlatem stegnu (Nataša in Katja Skušek): Samorogi pridejo in samorogi gredo

Družba TAM-TAM in Mednarodni grafični likovni center (MGLC) v torek, 7. novembra, ob 17. uri vabita na odprtje devete razstave iz cikla Pazi, sveža grafika! #9 Pri Zlatem stegnu (Nataša in Katja Skušek): Samorogi pridejo in samorogi gredo. Razstava bo na ogled do 4. 12. 2017 v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi (nasproti Glasbene matice).

Pri Zlatem stegnu se igrajo z okusom. Pravzaprav se igrajo z okusom za hrano in okusom za umetnost. Ko zagledamo obraz, pomočen v slastno kremasto torto, se najprej nasmehnemo, potem postanemo razdraženi in ogorčeni, a ko ugotovimo, da sta na plakatih pravljični figuri samoroga, postanemo prizanesljivi, saj vsi vemo, da so samorogi zdaj modni. Ponekod na svetu je pomanjkanje hrane kruta realnost, spet drugje je ta postala trend. Vendar tudi lično oblikovana in premišljeno servirana je lahko kljub baročnemu poimenovanju še vedno brez okusa. Podobno kot umetniška dela, a ko postanejo modna, to ni več pomembno. Kuharski mojstri pravijo, da hrano okušamo tudi z očmi, in če imate sposobnost za presojanje, kaj je lepo, skladno in primerno, lahko z zanesljivim okusom ugotovite, da so pred vami dva okusna portreta in biskvit, ki so primerno poslajeni z dobršno mero humorja, samoironije in kritike sodobnega potrošništva in kulinarike.

Pri Zlatem stegnu je umetniški projekt Nataše in Katje Skušek (do leta 2012 je sodeloval tudi Mladen Stropnik), ki se kontinuirano odvija od leta 2004 v različnih pojavnih oblikah od prostorskih instalacij do videodel, objektov, fotokolažev, grafik, risb in performansov. Humorno in lahkotno postavlja v ospredje vprašanja, povezana s pripravo hrane in prehranjevanjem kot osnovno človeško potrebo. Na začetku so se Pri Zlatem stegnu posvečali predvsem pripravi hrane, postrežbi, uživanju hrane in raznim običajem in ritualom, povezanim s hrano, to pa so v zadnjih umetniških akcijah nadgradili z raziskovanjem telesnega in duševnega ugodja, povezanega s hrano in prehranjevanjem.

Hvala: Mladen, Rok, Mojca, Karmen


...................................................................................................................................................................................................

7. 11.- 4. 12. 2017, TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice).