O-STA

KAKO DOMAČEGA PSA OBDRŽATI V FORMI

Ljudje imajo pse iz različnih razlogov. Večina rabi pse za družbo, nekateri za varovanje, šport ali delo. Ne glede na razlog pa je pomembno, da je pes v dobrem fizičnem stanju. Vsi psi niso pasji atleti, toda tudi vrtni psi morajo zadovoljiti potrebe po bogati hrani in gibanju, če hočemo, da bodo deležni dolgega in zdravega življenja.

Psi ki delajo za preživetje, npr. ovčarji, so pogosto vitkejši od istega tipa psa, ki ne dela in je le hišni ljubljenec. Taki psi imajo trde mišice in malo maščobe, toda njihova dlaka je vseeno sijoča. Čeprav se zadnja tri rebra lahko pokažejo skozi kožo, ti psi niso shujšani.

Nekatere pasme psov izgledajo suhe, npr. hrti, salukiji, križanci med hrti in jazbečarji, vendar so v resnici v izvrstni telesni kondiciji. To so hitre pasme psov in imajo ožji prsni koš kot večina pasem, prav tako nimajo naravne maščobne obloge. Mišice so pri teh pasmah dobro vidne, posebej na zadnjici in ramenih. Afganistanski hrti in salukiji imajo izrazite kolke, kar je značilnost pasme in ne znak podhranjenosti psa.

Veliko predmestnih psov je predebelih in to lahko, tako kot pri ljudeh, vodi v zdravstvene probleme in skrajša življenjsko dobo.

Ohranjanje psa v dobrem fizičnem stanju zahteva kombinacijo telesne aktivnosti in pravilne prehrane.

Psi, ki še rastejo, imajo drugačne prehranjevalne potrebe od odraslih psov; delovni psi rabijo energetsko bogatejšo hrano od hišnih ljubljencev. Naprodaj je veliko vrst hrane, ki ustreza večini psov, vključno z dietno hrano za predebele.

Če pse hranimo samo s hrano mesnega izvora, ne dobijo kalcija in fosforja v pravem razmerju za pravilno rast kosti. Večina pasje hrane v prodaji vsebuje pravilno razmerje kalcija in fosforja kot tudi drugih bistvenih sestavin - vitaminov in mineralov.

Vsi psi potrebujejo redno čiščenje, s katerim se znebijo vseh notranjih zajedalcev.

Psičkom in mladim psom moramo zagotoviti zmerno gibanje, nikoli jih ne smemo sprehajati toliko časa, da so utrujeni. Diski na koncu kosti se pri velikih pasmah ne zaprejo do štirinajstega meseca; pretiravanje pri razgibavanju mladičev lahko vodi v težave s sklepi.

Tako kot ljudje tudi psi rabijo čas, da razvijejo mišice, vse pse je na začetku treba sprehajati na kratkih razdaljah, katere postopoma podaljšujemo, dokler pes ne zadovolji potrebe po gibanju.

Nekatere pse lahko primerjamo z maratonskimi tekači. Te pasme so prvotno vzgojili za premagovanje velikih razdalj in jih je težko imeti v predmestnih vrtovih, razen če je lastnik pripravljen najti čas in način, da psu omogoči trošenje energije.

Sprehajanje psov je dober način ohranjanja kondicije lastnika in psa. Za lastnike, ki jim je težko zdržati tempo svojih psov, obstajajo druge možnosti. Če psu mečemo žogo ali frisbi in nam ju nosi nazaj, pomeni, da psi opravijo veliko daljšo pot od lastnika. Nekateri psi tudi uživajo v plavanju. Ne pozabite se seznaniti z lokalnimi predpisi o psih na plažah in o tem, kdaj je pes lahko spuščen s povodca. Ko hodimo po ulici, mora biti pes, ki ga vodimo, na povodcu.

Psov ne smemo sprehajati v najhujši poletni vročini.

Ne glede na velikost psa je sprehod pomemben, ker zagotavlja spremembo v življenju psa. To, kar pes vidi, sliši in voha na sprehodu, prepreči, da bi se dolgočasil. Celo starejši pes, ki lahko prehodi samo krajše razdalje, se veseli svojega vsakodnevnega sprehoda.

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru objave prosimo za izvod Vaše publikacije ali elektronsko obvestilo o publiciranju.