O-STA

Bolniki z rakom, tisti, ki so ga premagali, podporniki in negovalci so se podali na prvo štafeto za življenje v ZAE

Organiziralo društvo Friends of Cancer Patients (Prijatelji bolnikov z rakom)

Več kot 2000 "štafetnikov" se je udeležilo uvodnega dogodka v Združenih arabskih emiratih

Med prvo Svetovno štafeto za življenje na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki - Vir: Friends of Cancer Patients

Šardža, Združeni arabski emirati - (BUSINESS WIRE) - Šardža, tretji največji od sedmih Združenih arabskih emiratov, je gostila prvo Svetovno štafeto za življenje (RFL) v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Gre za 24-urni pohod, ki je največja akcija zbiranja sredstev za rakava obolenja na svetu. V sodelovanju z ameriškim društvom za rak (American Cancer Society) je dogodek organiziralo društvo Friends of Cancer Patients (FoCP), neprofitna organizacija, ki nudi podporo rakavim bolnikom in njihovim družinam.

Otvoritvenega nočnega dogodka RFL v Združenih arabskih emiratih, ki je potekal 17. in 18. novembra na Ameriški univerzi v Šardži, se je udeležilo več kot 2000 štafetnikov; veliko je bilo tako posameznikov kot institucij, med drugim 52 šol, šest univerz in osem partnerjev ter 37 institucij iz javnega in zasebnega sektorja ter 67 posameznikov, ki so premagali raka.

V 24 urah programa je bilo med drugim veliko aktivnosti v območju za otroke, dogodek "Luminaria", prižiganje svečk v spomin ljubljenih, ki so umrli zaradi raka, ter nagovori številih posameznikov, ki so bolezen premagali, v "Šotoru preživelih". Za lakoto udeležencev je bilo poskrbljeno z množico kioskov s hrano in osvežilom, ki so svoje prihodke darovali FoCP.

Prvo Štafeto za življenje v Združenih arabskih emiratih je lansirala šejka Džavaher al Kasimi, ustanoviteljica in kraljeva pokroviteljica FoCP, mednarodna ambasadorka svetovne deklaracije o raku Mednarodne lige proti raku (UICC) in mednarodna ambasadorka UICC za rakava obolenja pri otrocih. Njena visokost se je posameznikom, ki so premagali raka, pridružila pri prvem krogu pohoda ter poudarila pomen osveščanja o bolezni in potrebi testiranja za zgodnje odkrivanje raka - najpomembnejši dejavnik pri premagovanju in okrevanju.

24-urni potek RFL je bil zasnovan tako, da osvetli dejstvo, da je rak bolezen, ki ne spi, in za izkazovanje solidarnosti z rakavimi bolniki, ki se lahko počutijo osamljene v zgodnjih jutranjih urah.

RFL izvira iz ZDA, kjer je dr. Gordon Klatt, kolorektalni kirurg, leta 1985 zbral 27.000 ameriških dolarjev za svojo lokalno dobrodelno organizacijo s tem, ko je hodil 24 ur. Dogodek trenutno poteka v 29 državah, pri čemer so Združeni arabski emirati najnovejši član svetovne mreže. Do danes so s pomočjo RFL zbrali več kot pet milijard dolarjev v podporo bolnikom z rakom po celem svetu.

Kontakti

National Network Communications (NNC)
Maha Abou Rich, +971503417775