O-STA

Premiera nove predstave Lipiške šole klasičnega jahanja

Na zelenem posestvu Lipice se je že pred stoletji začela zgodba o izjemni dediščini, belem lipicanskem konju in njegovi povezanosti z jahačem, ki jo pripoveduje nova predstava Lipiške šole klasičnega jahanja. Gledalci si jo bodo premierno lahko ogledali v nedeljo, 3. decembra, ob 15. uri, v prenovljeni jahalnici Kobilarne Lipica.

Nova predstava pripoveduje zgodbo o več kot 400-letni dediščini Kobilarne Lipica na povsem nov način. V predstavi prvič nastopajo bele lipicanske kobile, ki so s svojimi temnimi žrebeti dragulj Lipice. Gledalci bodo spoznali šest klasičnih linij lipicanskih žrebcev in prve korake šolanja mladih lipicancev pod sedlom. Doživeli bodo eleganco belih konj med vožnjo vpreg in občudovali figure visoke šole jahanja, kot so piaffe, passage in piruete, saj pride pri najzahtevnejših elementih klasične dresure lepota lipicancev najbolj do izraza. Vrhunec nove predstave bodo spektakularni skoki šole nad zemljo, ki jih izvajajo le žrebci z izjemnim talentom, ko jih po letih šolanja z jahačem povezuje močna vez vzajemnega zaupanja.

Predstavo je zasnoval francoski trener

V novi predstavi nastopa več kot 40 lipicancev, zasnoval jo je francoski trener Benjamin Aillaud, ki je s Kobilarno Lipica sodeloval že v času priprav na Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg in slovenskemu vozniku Mihi Tavčarju z lipicansko dvovprego pomagal do naziva svetovnega prvaka v maratonski vožnji. Navdih za novo predstavo je Benjamin Aillaud črpal iz tradicije Lipice: "To je klasična dresura, ki je tudi temelj mojega dela s konji. Na tej podlagi pripravljam konje na najzahtevnejša tekmovanja v vseh konjeniških disciplinah in obenem snujem predstave. V Lipici imam priložnost, da svoje znanje povežem v predstavo, ki bo navdušila poznavalce in nepoznavalce konj - vse, ki želijo biti del sanjske zgodbe o lipicancu. Ti beli konji so v mojem srcu že zelo dolgo, z njimi sem veliko tekmoval in nastopal. So posebni konji, izjemno ponosni in močni. Zato se v Lipico rad vračam, kot da bi se vračal v dom mojega načina dela s konji, ki povezuje različne discipline na temelju klasične dresure."

Ta veseli dan kulture

Premiera nove predstave bo v nedeljo, 3. decembra, ko se bo Kobilarna Lipica pridružila pobudi slovenskih kulturnih ustanov Ta veseli dan kulture in za obiskovalce brezplačno odprla svoja vrata. Ogledi kobilarne, muzeja Lipikuma, muzejske zbirke kočij in galerije Avgusta Černigoja bodo na ta dan od 10. ure do 19. ure prosti vstopnine, medtem ko je za ogled predstave predvideno doplačilo. Premierna uprizoritev nove predstave bo obenem tudi priložnost za odprtje prenovljene prireditvene jahalnice, ki bo zaključila niz letošnjih naložb v kobilarni. Novo predstavo z lipicanci si bodo lahko obiskovalci Lipice v prazničnem času ogledali tudi 10., 17., 24., 26. in 30. decembra ter 1. januarja.