O-STA

Pregledna kiparska razstava Eduarda Salesina v Savinovem likovnem salonu v Žalcu

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje pregledne kiparske razstave, ki bo v sredo, 6. decembra 2017, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

EDUARD SALESIN (1910-1980)

MISLITI KIPARSTVO: Med konstruktivno sintetično skulpturo in poetičnim realizmom

Avtorjevo delo bo predstavila umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.

Razstavo bo odprl župan Občine Žalec Janko Kos.

V glasbenem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Risto Savin Žalec.

Za predstavitev Salesinovega umetniškega opusa je ostalo le malo ohranjenih del, najlepša med njimi, ki jih tokrat predstavljamo javnosti, sodijo v kratko, a zelo plodno obdobje pred vojno, ter nekatera kasnejša, vznikla iz trenutkov ustvarjalnega naboja. Ta kratek dar predvojnega časa je bil zanj pomembna ustvarjalna epizoda, ki jo je nasilno prekinil odhod na službovanje v Trebinje (Hercegovina) leta 1938, kjer je do konca leta 1944 poučeval likovne veščine na tamkajšnji Državni realni gimnaziji. Stiki z domačimi in stanovskimi kolegi v Sloveniji so bili rahli, nestalne življenjske razmere v Hercegovini pa so umetnika, kljub nekaterim poskusom novih kiparskih uresničitev, odtujile od dela. Po končani vojni se je vrnil v Slovenijo. Sprva je deloval kot samostojni umetnik (kipar in restavrator), leta 1946 pa se je zaradi eksistenčnih razmer zaposlil; za kratek čas v Celju, ko si je ustvaril družino in dom, pa v Žalcu, kjer je vse do upokojitve leta 1972 poučeval likovni pouk na tamkajšnji osnovni šoli. Likovno je opismenjeval mnoge generacije, prenekatera javna dela (kiparska in stenski zgraffiti) pa so dokument njegove umetniške prisotnosti v našem prostoru.

Eduard Salesin je diplomiral na Kraljevi umetniški akademiji v Zagrebu, kjer so ga poučevali veliki mojstri kiparstva: I. Meštrović, R. Frangeš-Mihanović in F. Kršinić. Po diplomi leta 1937 je s skromno štipendijo takratne Dravske banovine odšel na specializacijo restavratorstva in kiparstva v Rim. Po vrnitvi leta 1938 je postal redni član Društva upodabljajočih umetnikov Slovenije in gost društva Lada. Razstavljal je redko, zadnja razstava je bila posthumno - leta 1981 v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razstava bo na ogled do 21. januarja 2018.

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka 9.00-17.00, ob sobotah do 12.00, nedelje in prazniki zaprto. Vstop prost.

Več informacij: ZKŠT Žalec, vodja programa Kultura Lidija Koceli, 03 712 12 82, in www.zkst-zalec.si