O-STA

Pazi, sveža grafika! #10 Tanja Radež: SREČNO NOVO LETO 2018

Družba TAM-TAM in Mednarodni grafični likovni center (MGLC) v torek, 5. decembra, ob 17. uri vabita na odprtje desete razstave iz cikla Pazi, sveža grafika! #10 Tanja Radež: SREČNO NOVO LETO 2018. Razstava bo na ogled do 8. 1. 2018 v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi (nasproti Glasbene matice).

Ustvarjalka se pogosto znajde v samoizpraševanju o smislu oblikovanja nacionalne simbolike. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja smo navdihnjeno ustvarjali novo državo in se obenem krvavo poslavljali od stare, trenutno pa so zaupanje, vera in pripadnost ožji ali širši domovini šibki. Meje, ki naj bi izginjale, ponovno postajajo meje in se še utrjujejo. Oznake v prostoru, ki nastajajo kot posledica ideologij, so žrtve različnih spopadov. Simbolni znaki narodne identitete so pogosto zgolj okraševanje, in ne več opora za ustvarjanje svetle prihodnosti. Simboli in barve pa vztrajajo skozi spreminjajočo se zgodovino, kajti človek očitno mora začrtati meje svojega bivanja in označevati suverenost skupine, ki ji pripada.

Tanja Radež se je rodila v železarskem mestu Jesenice. Diplomirala je na akademiji za likovno umetnost, smer vizualne komunikacije, v Ljubljani. Prvih dvanajst let je ustvarjala v studiu TANDAR. Dvema dimenzijama vizualnih komunikacij je za vedno dodala tretjo, podprto z vsebinami in koncepti. Danes se ukvarja z ustvarjanjem v kulturi, umetnosti, izobraževanju in znanosti v svojem studiu. Štiriindvajset let neprekinjeno izdaja avtorske rokovnike. Ustvarjalno plat plemeniti z raziskovanjem, imenovanim Ostalgije, kar v njenem jeziku pomeni avtorsko nadgradnjo tistega, kar ostaja za nami. Leta 2012 je v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru pripravila samostojno razstavo Zbirka zbirk in zaznamovala več kot dvajset let ustvarjanja. Leta 2015 je postala članica umetniškega kolektiva Kavkaz Balkan Express.