O-STA

Na izlet v Lipico z električnim kolesom

Obiskovalci Kobilarne Lipica lahko zeleno lipiško posestvo doživijo med prijetnim sproščenim sprehodom ali vožnjo s kočijo. V novem letu pa se bodo lahko po najlepših zgodovinskih drevoredih Lipice prvič popeljali tudi z električnimi kolesi.

S kolesi po Lipici in Krasu

Za brezplačno izposojo bo v Lipici obiskovalcem na voljo 15 električnih koles. Z njimi se bodo lahko podali do črede belih lipicancev, zelenih drevoredov in skritih kotičkov lipiškega posestva. Družine z otroki in ljubitelje narave bodo električna kolesa pričakala na osrednjem parkirišču v Lipici, kjer bodo že spomladi uredili štiri polnilne postaje. Od tam se bodo lahko obiskovalci s kolesi podali tudi na vožnjo po Krasu, saj želi kobilarna kot ena izmed osrednjih turističnih destinacij na Krasu spodbujati trajnostno mobilnost in pritegniti obiskovalce k ogledu ostalih turističnih biserov Krasa. Le kratka vožnja s kolesom loči obiskovalce od številnih vasi in znamenitosti, kot so vas Lokev, Park Škocjanske jame, dolina Glinščice in Živi muzej Krasa.

Čezmejni projekt Mobitour

Možnost brezplačne izposoje električnih koles prinaša čezmejni projekt Mobitour, ki povezuje šest partnerjev iz Slovenije in Italije: Kobilarno Lipica, občino Piran, Inštitut za mednarodno sociologijo v Gorici, italijanski občini Lignano Sabbiadoro in Caorle ter Park Škocjanske jame, ki je vodilni partner projekta. Vrednost celotnega projekta je 1,2 milijona evrov, 85 odstotkov sredstev zanj bo zagotovil Evropski sklad za regionalni razvoj.