O-STA

Sol, ki se je obarvala v zlato

Restavracija Salina - "najlepše silvestrsko darilo Piranskemu zalivu"

Bo Portorož ponovno postal destinacija petičnežev in ljubiteljev presežkov? Na silvestrovo so v Grand Hotelu Portorož odprli povsem novo prestižno restavracijo. Korak višje od najvišjega je Restavracijo Salina ponesel mlad in izkušen chef Marko Gorela. Svoj prvi silvestrski meni je med drugim ponudil odličnima kulinaričnima poznavalcema Violeti in Urošu Mencingerju ter hedonistu, vloggerju in uredniku Janu Macarolu Vrabcu.

Umetnine vseh vrst

Presežki vas pričakajo že ob vhodu v galerijo. To je prostor, kjer si oči najprej spočijete na umetninah. Kulinaričnih in umetniških. Pogled se ob vstopu ustavi na posebni kreaciji, ki je v Milanu dobila eno najprestižnejših nagrad Red Dot Award za najboljši dizajnerski izdelek 2017. Le korak naprej se začne vaše kulinarično popotovanje. Na drevesu vas pričakajo "prijetni dražljaji dobrodošlice", kot je prigrizke v predprostoru restavracije poimenoval Uroš Mencinger. Ta je okusno najdaljšo noč v letu preživel s svojo soprogo, vsem zbranim pa je ob prevesu 2017 v 2018 zapela Klara Jazbec. Ena najuspešnejših slovenskih izvajalk v lanskem letu, saj je bila njena sklada Milijon in ena druga najbolj predvajana slovenska pesem. In s to pesmijo so gostje nove Restavracije Salina vstopili v novo leto. In nato še nazdravili z najboljšimi. Slovenski enolog Iztok Klenar je bil namreč tisti, ki je skrbno pripravil vinsko spremljavo ob vsakem od sedmih hodov.

Edinstveno darilo

"Salina, s pogledom na novoletno razsvetljeno Obalo in z vrhunsko kulinariko z okusom solnega cveta in bliščem zlata, je najlepše silvestrsko darilo Piranskemu zalivu. Vsakodnevni istrski prigrizki v Sloveniji so dobili kreativno nadgradnjo v Portorožu, z njo pa dobrojedci razlog, da se vzpnejo po stopnicah," ponudbo opisuje Mencinger, ki je še posebej navdušen nad rižoto s surovim škampom in omako iz gosjih jeter ter jesetrom z račjim pršutom in dimljenim črnim korenom. "Te mojstrovine so razlog, da komaj čakava še na pravo otvoritev."

Do takrat Marko Gorela obljublja, da bo restavracija dobila jedilnik à la carte in svojega sommelierja: "Salina je zagotovo povsem edinstvena pridobitev v slovenskem prostoru!"

Zlato popotovanje

Restavracija, ki bo gostom nudila popotovanje soli od morja do vesolja, bo sprva odprta le ob večjih mednarodnih praznikih. A ko bo ponovno nastopila glavna turistična sezona in se bodo turisti, željni novih okusov in doživetij vrnili na dolge poletne počitnice, bodo vrata ostala odprta. Vrata v zlato kulinarično popotovanje. Popotovanje po poti kristalov soli. Ki jih je strastni kreator soli Barba Sol ekskluzivno za Salino obarval v zlato. Tako je v restavraciji, kjer vas čaka prestižno kulinarično doživetje, sol dobila glavno vlogo.