O-STA

Svetovne izzive rešujejo doktorski študenti strojništva

Študenti doktorskega študija strojništva polega znanstveno-raziskovalnega dela svoj čas namenjajo tudi reševanju svetovnih izzivov s področja inženirskih ved. Doktorski študent Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, Jure Voglar, je prodrl z eno najboljših idejnih rešitev pri zasnovi hladilnega sistema, ki bo učinkovito odvajal toploto iz telesa z notranjim izvorom toplote. Izziv je reševal na spletni platformi InnoCentive, ki mu je za nagrado podelila 5 tisoč dolarjev.

Za reševanje inženirskega problema z naslovom Heat Removal from an Object - New Cooling System Design Made of Steel je Jure Voglar prejel nagrado za eno izmed dveh najboljših idejnih rešitev od skupno 419 sodelujočih. V idejnem izzivu je bilo potrebno zasnovati jeklen hladilni sistem za učinkovit odvod toplote iz telesa z notranjo generacijo toplote. Hladilni sistem bi deloval v omejenem prostoru in mora zadostiti kriterijem tako glede vrednosti kot tudi nehomogenosti temperature znotraj telesa. Rešitev študenta bo razvojne inženirje vodila pri konstruiranju učinkovitega hladilnega sistema, ki bo omogočal ustrezno obratovanje v njihovi aplikaciji.

Platforma InnoCentive predstavlja globalni trg inovacij, kjer komercialne, vladne in humanitarne organizacije razpišejo izzive, ki jih nato izzivalci s celega sveta poskušajo rešiti na inovativen način. Njihov širok nabor razpisanih problemov obsega mnogo področij vse od okolja do medicine.

Slika 1: Shematska predstavitev telesa in prostorske omejitve hladilnega sistema.