O-STA

Binetov kuharski podvig v LifeClass Termah Sveti Martin

Za chefa Bineta Volčiča se je leto začelo v polnem zamahu. Poleg vodenja svoje restavracije v Ljubljani in sodelovanja na različnih kulinaričnih dogodkih, se bo letos predstavil tudi v vlogi sodnika v priljubljenem kuharskem šovu Masterchef. Prostega časa nima veliko, zato za oddih rad izbere destinacije, kjer lahko z aktivnostmi nabere novo energijo, seveda pa nikjer ne sme manjkati pristna kulinarična ponudba. Za kratek vikend pobeg iz napornega vsakdana je zato tokrat izbral LifeClass Terme Sveti Martin, ki ležijo v osrčju čudovite medžimurske narave.

Sladki krompir

Poleg čudovite narave, bogate kulturne, zgodovinske in tradicionalne dediščine pa Medžimurje razvaja tudi z raznovrstnimi avtohtonimi okusi, ki jih ponujajo rodovitni okoliški hribi. V okusih Medžimurja lahko obiskovalci uživajo v restavraciji LeBatat, ki je ime dobila po zdravilnem sladkem krompirju, ki ga tradicionalno vzrejajo na tem območju. Jedi restavracije temeljijo na prepletanju okusov tradicije in inovativne sodobne zdrave kuhinje, k čemur pri svojih kreacijah sledi tudi Volčič. Koncept restavracije in sveže lokalne sestavine so ga na oddihu navdušili, zato je iz najznačilnejših sestavin sestavil tudi svojo jed in jo v kratkem prikazu v termah tudi predstavil. Pripravil je raviole z domačo skuto in orehi, ki jim je dodal še čemaževo kremo z belim sladkim krompirjem in poširano jajce. Sam je pristaš kuhanja s sezonskimi in lokalnimi proizvodi, zato je v kuhanju s sestavinami z okoliških kmetij preprosto užival, nad okusi pa so bili navdušeni tisti izbranci, ki so lahko Binetove raviole tudi poskusili. Ob obisku LifeClass Term Sveti Martin je Bine Volčič razložil: "V mojem norem bioritmu in nabitem urniku, ki ga imam že kar nekaj časa, je oddih v naravi in odličnih termah tisto, kar mi da energijo za nove izzive in mi osveži kreativnost. Če k temu dodam še inovativno, a iskreno kuhinjo, je to res zadetek v polno".

Mali nasveti, velikega mojstra

Za vse tiste, ki bi želeli Binetovo mojstrovino pripraviti doma, nam je zaupal recept za vedno odlično rezančevo testo, ki ga lahko popestrimo s poljubnimi nadevi in oblikujemo po svojem okusu. Za testo potrebujete le 100 gramov ostre moke in 4 rumenjake, ki jih pregnetemo, da dobimo gladko in kompaktno testo. Zavijemo ga v plastično folijo za živila in pustimo počivati vsaj pol ure v hladilniku. Za nadev potrebujete 100 gramov domače skute, 30 gramov praženih orehovih jedrc, 1 žlico orehovega olja, 1 žlico belega balzamičnega kisa, sol in sveže mleti beli poper. Pražena orehova jedrca na grobo sesekljamo in jih primešamo k skuti. Dodamo preostale sestavine ter solimo in popramo po okusu. Nadev prestavimo v dresirno vrečko in z njim nabrizgamo enako velike kupčke na razvaljano testo. Oblikujemo poljubne oblike raviolov in jih približno 5 minut kuhamo v vrelem slanem kropu. Za čemaževo kremo pa potrebujemo 200 gramov belega sladkega krompirja, 30 gramov masla, žlico čemaževega pesta ter sol in poper. Olupljen sladki krompir narežemo na kocke in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Po želji ga lahko nadomestimo tudi z navadnim krompirjem. Nato ga pretlačimo skozi fino cedilo oziroma zmiksamo v gladko kremo. Dodamo maslo in čemažev pesto ter začinimo po okusu.

Binetov namig:

"Čemažev pesto preprosto konzerviramo sami: očiščene liste čemaža zmiksamo in jih zmešamo z žlico soli, naložimo v kozarce za vlaganje in do vrha napolnimo s sončničnim oljem. Ta krožnik pa lahko osvežimo tudi z listki čemaža, ki je izredno zdravo sezonsko divje zelišče. Pri nabiranju vas bo z vonjem po česnu prepričal, da ste nabrali pravo rastlino."