O-STA

Dogaja se / It is Happening - TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi začenja četrto sezono

Ulična galerija je neprofiten umetniški projekt, katerega nosilec je družba TAM-TAM v sodelovanju z različnimi kuratorji. Trije plakatni panoji nudijo umetnikom prostor za izražanje, ulici živost, mimoidočim pa umetniški utrinek. Vsak mesec se na razstavišču na prostem predstavi drug umetnik oziroma umetnica, vsak s svojo umetniško prakso.

V preteklih treh letih delovanja se je pod kuratorskim vodstvom Irene Kazazić, Kino Šiške in Mednarodnega grafičnega likovnega centra Ljubljana na Ulični galeriji predstavilo 37 ustvarjalcev. V letošnjem letu kuratorstvo za Muzej in galerije mesta Ljubljane prevzema Petra Radoja, antropologinja, ki interes usmerja v antropologijo podobe in se v zadnjih letih pojavlja v polju sodobne umetnosti.

Fokus novega cikla razstav z naslovom Dogaja se / It is Happening bo usmerjen v subjektivnost in specifiko posameznika. Umetniki, ki se bodo predstavili, imajo stik s širšim kulturnim slovenskim prostorom, izražajo se skozi različne medije in imajo drugačne pristope.

Prva avtorica v novi sezoni bo Zarja Ražman. Predstavila bo triptih likovnih del blodnje, gozd, zbudi se!, ki so plod konceptualnega raziskovanja, imenovanega emergenze.

Odprtje razstave bo potekalo v torek, 6. marca ob 17. uri.

Ob tej priložnosti se bomo tudi poslovili od kuratorja minulega leta - Mednarodnega grafičnega likovnega centra Ljubljana ter predstavili katalog del Ulična galerija LJ2017, v katerem so zbrani utrinki in reprodukcije umetniških del uspešne tretje sezone.

Foto: Urška Boljkovac

Predstavitev projekta Zarja Ražman

Zarja Ražman, avtorica koncepta emergenze ter likovnih del Blodnje, Gozd, Zbudi se!

Zarja Ražman je doma iz Izole in je pripadnica italijanske manjšine v Sloveniji. Kljub akademski slikarski in grafični podlagi, ki jo je pridobila v Italiji (Benetke, Urbino), je neustavljiva srž njenega ustvarjanja njeno raziskovanje likovnih medijev in doživljanje sebe v odnosu z okolico.

"Moj glavni izraz je skozi likovni medij. Rišem, slikam, fotografiram ali delam grafike. Morda mi je najbliže čopič. Ključna tema ali podoba, ki je bila del mojega začetnega ustvarjanja, je bila telo, žensko telo, moje telo. Osredotočena sem bila na obline, formo oblin, opazovala sem površino, fokus sem močno usmerjala v zunanjo materijo. Moje prve podobe, telesne figure, niso imele glave, identiteta je bila drugje, nikakor v obraznih potezah. Smešno, dogajalo se mi je, da sem risala in pozabila, da imam telo."

"V zadnjih dveh letih precej raziskujem grafiko, zanimajo me plasti, kaj je spodaj, kaj zgoraj, prehajanja, transparentnost."

"Seveda črpam iz sebe, iz svoje izkušnje, ki je predvsem odnos z Drugim."

Emergenze

"Likovni triptih del Blodnje, Gozd in Zbudi se! je plod konceptualnega raziskovanja, ki sem ga poimenovala emergenze. Beseda emergenze je množinska oblika italijanske besede emergenza, ki izhaja iz glagola emergere, in jo lahko prevajamo predvsem kot pojavi ali nujnosti. Emergenze so materije ali stanja, ki iz globin prodirajo na površje, se pojavljajo, postajajo vidne, uvidijo svetlobo, svet. Proces je dinamičen. Emergenze so lahko spomini, emocije, poteze, linije ali risbe, ki nastajajo na papirju. Drugi pol koncepta emergenze se nanaša na situacijo, potrebo, nujnost. Zame je nujno, da ustvarjam in se izražam likovno."