O-STA

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave, ki bo v torek, 20. marca 2018, ob 19. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu

Lucija STRAMEC in Stojan GRAUF: V koraku z naravo

Avtorja in njuno delo bo predstavila kuratorica mag. Mojca Štuhec.

Motiv krajine je v umetnosti prisoten od nekdaj. Opazovanje prostora, v katerem živimo, nam je več kot zanimivo. Čudimo se mnogim oblikam sobivanja živih organizmov in navdušeni smo nad njihovimi sposobnostmi prilagajanja. Vlogo človeka v ekosistemu si različno razlagamo in jo pogosto povezujemo z osebnim razpoloženjem. Nastajajoče likovno-vizualne izpovedi na eni strani na romantičen način izpostavljajo lepoto in neminljivo moč narave, spet druge se kritično odzivajo na ravnanje z okoljem. Takšna tematika povezuje tudi mariborska slikarja Lucijo Stramec in Stojana Graufa.

Lucija Stramec (1978, Slovenj Gradec)

Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafični oblikovalec, je leta 2004 diplomirala iz slikarstva pri prof. Zmagu Jeraju in leta 2016 zaključila magisterij umetnosti pri prof. Hermanu Gvardjančiču na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letih 2008/2009 se je pedagoško-andragoško izobraževala na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Od leta 2008 je članica Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Rezidenčno je bivala v Gradcu (2008), dvakrat v Parizu (2011 in 2015) ter Freisingu (2014). Svoja dela je predstavila na številnih razstavah doma in v tujini ter prejela več nagrad. Kot samozaposlena v kulturi živi in ustvarja v Mariboru.

Stojan Grauf (1958, Maribor)

Diplomiral je leta 1983 na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu. Od leta 1987 ima status samostojnega umetnika. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Stojan Grauf je slikar srednje generacije in je tesno povezan z Mariborom, kjer živi in ustvarja. Deluje na različnih likovnih področjih od slikarstva, restavratorstva do grafičnega

oblikovanja in načrtovanja zunanjih ter notranjih prostorov. Imel je več samostojnih in skupinskih razstav doma. Med njimi izpostavljamo samostojni razstavi v Umetnostni galeriji Maribor leta 2010 in v Miheličevi galeriji na Ptuju leta 2013. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad.

Razstava sodi v redni program projekta "Misel, vrojena v času, liniji in teksturi", na ogled bo do 7. aprila 2018.

Razstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Žalec

Na sliki: Stojan Grauf, Vodne slike 3, 2013, risba z ogljem in naravnimi pigmenti, 57 x 77 cm (zgoraj);

Lucija Stramec, Dvojica, 2017, risba na papirju, 42 x 30 cm (spodaj).

Več na: www.zkst-zalec.si