O-STA

Velenje bo doniralo še 7 tisoč evrov za nakup vozila Društvu paraplegikom JZ Štajerske

Velenje, 29. marec 2018 - V Mladinskem hotelu Velenje se je pravkar končala prireditev Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, na katerem so simbolično v uporabo prevzeli novo kombinirano vozilo, za katerega so sredstva zbirali z akcijo "Kar me ovira - me motivira". Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske je invalidska, nevladna in neprofitna organizacija s sedežem v Celju, ki deluje pa na območju 33 občin ter združuje 135 ljudi s poškodbami hrbtenjače. Njihov projekt je najprej podprl župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, nato so mu sledile še druge občine, institucije in posamezniki. Mestna občina Velenje je društvu že pomagala decembra lani z donacijo v višini 5 tisoč evrov, danes pa se je župan odločil, da bo Velenje društvu doniralo še razliko, ki jim manjka (prb. 7 tisoč evrov), da bodo lahko pokrili celoten znesek vozila, ki znaša 45.360 evrov. Društvo vozilo njuno potrebuje, saj za potrebe članov društva letno opravijo tudi več kot 50 tisoč km prevozov.

Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje je danes na dogodku povedal: "Vesel sem, da se lokalne skupnosti zavedajo odgovornosti in da so tako številčno pomagale s prispevki. Prav je, da to akcijo simbolično zaključujemo v Velenju, saj imamo tukaj izrazito dober čut za ljudi, ki potrebujejo pomoč in še posebej za invalide. V Velenju se ves čas trudimo odpravljati ovire, s katerimi se srečujete invalidi. Člani društva ste pravi borci, ste optimistični in vam ovire pravzaprav predstavljajo izzive. Ovire uspešno premagujete. Če bi vsi ljudje imeli delček vašega zavedanja, bi nam bilo v Sloveniji lepše. Zato je prav, da mi vsi pomagamo in tako prispevamo k boljši kakovosti življenja vseh nas."

Projekt "Kar me ovira - me motivira" so podprli Mestna občina Velenje (z donacijo v višini 5 tisoč evrov, in sedaj še dodatnih 7 tisoč evrov, torej skupaj 12 tisoč evrov), Mestna občina Celje (z donacijo v višini 5 tisoč evrov); občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Radeče, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Solčava, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Štore, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Tabor, Vitanje, Vojnik, Vransko, Žalec in Zreče; lions klubi: Celje Mozaik, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Velenje in Žalec. Projekt so podprla tudi podjetja: Citycenter Celje, ČEPIN, d. o. o., EUROTAS HOTELI, d. o. o., in Gradex Matić Radosav, d. o. o., ter 520 posameznikov.

Med člani Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske so tudi paraolimpijski podprvaki, večkratni državni ekipni in posamični prvaki v košarki, kegljanju, športnem ribolovu, atletiki in drugih športih. Članom in ostalim občanom, ki so gibalno ovirani, društvo pomaga pri premagovanju težke invalidnosti. Zanje izvajajo posebne socialne programe in jim omogočijo aktivno sodelovanje in bolj neodvisno življenje. Izvajajo usposabljanje za aktivno življenje in delo, prevoze, oskrbo s tehničnimi pripomočki, osebno asistenco, nego in fizično pomoč, programe za mladostnike s posebnimi potrebami, programe za starše in svojce, programe za ohranjevanje zdravja in druge rehabilitacijske programe, informativno dejavnost, kulturno dejavnost, rekreacijo in šport. Prav tako rešujejo tudi socialne stiske invalidov.

Za Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske je novo vozilo pomembna pridobitev, saj je kombi, ki ga uporabljajo za te namene sedaj že zelo dotrajan. Z obstoječim devet let starim kombijem, ki so ga financirali s projektom "Še vedno vozim - vendar ne hodim", so namreč prevozili več kot 420 tisoč kilometrov. Kombi je na voljo tudi ostalim invalidskim in drugim društvom.

Janez Hudej, predsednik Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske je ob tem izrazil veliko zahvalo in hvaležnost vsem, ki so pomagali pri nakupu vozila: "Storili ste zelo plemenito dejanje, saj ste mnogim našim uporabnikom prižgali iskrico v očeh. Omogočili ste, da naši ljudje ne bodo socialno izključeni. Hvala vsem!"

Društvu in članom želimo SREČNO in VARNO vožnjo!