O-STA

Patentne inovacije zagotavljajo razvoj domače in tuje industrije

Na Fakulteti za strojništvo UL se zavedajo uporabnosti znanstvenih raziskovanj in inovacij, ki pripomorejo k razvoju domače in tuje industrije. Laboratorij za odrezavanje (LABOD) s Fakultete za strojništvo je skupaj s švedskim podjetjem ACCU-SVENSKA AB, ki je dobavitelj izdelkov in storitev za sisteme za minimalno količino mazanja v industrijske namene vseh vrst, patentiral hladilno-mazalno napravo, ki sledi trendu zmanjšanja porabe hladilno-mazalnih sredstev na bazi olj ob hkratnem povečanju hladilnega učinka. Prototip naprave je že izdelan in bo v letošnjem letu nadgradil dosedanji spekter produktov podjetja.

Inovacija je idejno nastala v LABOD-u, razvili pa so jo v povezavi s švedskim podjetjem, ki je izdelek patentiralo na Švedskem, v postopku je tudi že prijava mednarodnega patenta.

Cilj novo razvite hladilno-mazalne naprave je uporaba predvsem v avtomobilski industriji, ki bo nadomestila uveljavljene t. i. MQL sisteme (sisteme minimalnega mazanja) odrezovalnih procesov. S tem bo dopolnjena pomanjkljivost MQL sistemov, ki trenutno zagotavljajo dobro mazanje, manjka pa jim hladilni učinek. To bo doseženo z idejo podhlajene oljne megle, ki ima zmožnost povečati produktivnost procesov oz. obstojnost rezalnih orodij.

Po besedah vodje Laboratorija za odrezavanje, izr. prof. dr. Francija Pušavca, se raziskave za potrebe industrije nadaljujejo: "V povezavi z nemškim podjetjem smo v postopku nove patentne prijave hladilno-mazalne naprave."

V Laboratoriju za odrezavanje poudarjajo, da njihovo raziskovanje temelji na uporabnosti za industrijo v smislu raziskav, razvoja, inovacij, svetovanja, priprave izdelovalnih in tehnoloških načrtov, testov obdelovalnosti ter izvedbe meritev. V laboratoriju se lahko pohvalijo tudi s sodelovanjem z domačo industrijo, kot so AREX, Sibo Group, Hidria AET, EMO orodjarna, itd.