O-STA

Dun & Bradstreet: Smo z Madžarsko “za vedno skupaj”?

Dun & Bradstreet, največja bonitetna hiša na svetu, ocenjuje v tokratni številki mesečnika International Risk & Payment Review, da je tveganje poslovanja s slovenskimi družbami majhno in da smo v regiji po tveganju skupaj z Madžarsko prvi.

Od poročila iz prejšnjega meseca se ni spremenilo praktično nič. Še vedno se niso izpolnila pričakovanja o upočasnevanju našega izvoza zaradi rastočih težav Unije, pozitivna pa bi naj bila rast neposrednih tujih investicij v Slovenijo, ki v prvem četrtletju tega leta presegajo celotne lanskoletne.

Zanimiva je primerjava z Madžarsko, s katero si delimo prvo mesto v regiji. Z Madžarsko si delimo tudi pozitiven trend, kar pomeni, da bi se utegnilo zgoditi, da bi se rating obeh držav še izboljšal. Madžarska ima znatno nižjo nezaposlenost in je zato zlahka sprejela odločitev Unije o odlogu prostega pretoka delovne sile. Imajo tudi večjo rast družbenega bruto produkta in pokritost uvoza z deviznimi rezervami. Imajo pa večji primanjkljaj tekočega dela plačilne bilance in višjo inflacijo.