O-STA

TAM-TAMova Ulična galerija, tokrat v Mariboru

Ulična galerija - neodvisen in neprofiten umetniški projekt, katerega nosilec je družba TAM-TAM, se širi po Sloveniji. Razstavišče, ki ga predstavljajo mestni plakatni panoji, postavlja umetnost v javni prostor. Po Ljubljani in Kranju, tokrat tudi v Mariboru.

Partner in kurator mariborske Ulične galerije na Židovski ulici, je Sonda, fundacija za teorijo in prakso avdio-vizualnih umetnosti. Od leta 2013 deluje v prostorih GT22 na Glavnem trgu 22, kjer razvija in vodi transdisciplinarni laboratorij (kino, oder, galerija, radio, muzej) ter izobraževalno platformo Transnacionalne gverilske umetniške šole.

V Ulični galeriji fundacije Sonda in TAM-TAMa se bo vsak mesec predstavil nov umetnik, kot prvega bomo pozdravili Matijo Brumna. Avtor, rojen v Mariboru, bo prvo razstavo v mariborski Ulični galeriji odprl v soboto, 19. 5. 2018, ob 17. uri.

O avtorju in fotografiji

Matija Brumen je rojen v Mariboru. V Ljubljani je študiral japonologijo, filozofijo in fotografijo. Bil je na študijskih izmenjavah na Japonskem, v Nemčiji in Češki republiki, na umetniških rezidencah na Tajvanu in v Nemčiji. Razstavlja v Sloveniji in v tujini, živi v Ljubljani.

Fotografija Poljub je bila narejena sedaj že davnega leta 2002, torej dobrih petnajst let nazaj. Je del serije Sejem, ki je med leti 2002-2008 ob nedeljah nastajala na mariborskem boljšem sejmu na Teznem in beležila dogajanje in naša življenja v takratnem obdobju. Čas na fotografiji v fotografiji se je ustavil v kvazi idiličnem poletnem trenutku med dvema brezskrbnima zaljubljencema, hkrati pa je zamrznjen tudi trenutek s sejma še v času avtomobilov yugo in še dišečih vonjev po Jugoslaviji.