O-STA

Mednarodni dan svetlobe na Fakulteti za elektrotehniko

Mednarodni dan svetlobe se je letos po svetu obeleževal prvič, saj je bil 16. maj s strani UNESCA kot Mednarodni dan svetlobe sprejet šele novembra 2017. UNESCO želi s tem poudariti pomen znanosti o svetlobi in z njo povezanih tehnologij v življenju vseh Zemljanov, saj pomembno prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Na Fakulteti za elektrotehniko UL so skupaj s Slovenskim društvom za razsvetljavo ta dan obeležili s krajšim simpozijem s predavanji z različnih področij svetlobe. Obiskovalci so lahko poslušali zanimiva predavanja na temo fotovoltaike (znan. sod. dr. Matevž Bokalič), svetlobe v telekomunikacijah (doc. dr. Boštjan Batagelj) in tehnologijah (izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde), dnevne svetlobe (Neža Močnik) in biološko aktivne svetlobe (doc. dr. Matej B. Kobav).

Po predavanjih so si lahko ogledali še laboratorije. Eden izmed njih je bil tudi Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo Fakultete za elektrotehniko, kjer se raziskovalno ukvarjajo z dnevno svetlobo in biološko aktivno razsvetljavo. Matej B. Kobav predstavnik Slovenskega društva za razsvetljavo in predavatelj na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko je povedal, da v laboratoriju med drugim razvijajo tudi biološko aktivno svetilko, ki tekom dneva spreminja barvo svetlobe. Znano je namreč, da lahko s pomočjo svetlobe uravnavamo hormone, ki vplivajo na človekovo počutje. Tako bo svetilka zjutraj oddajala bolj modro svetlobo, ki znižuje nivo spalnega hormona melatonina, zvečer pa bolj toplo, je še povedal Matej B. Kobav.

Po ogledih laboratorijev je sledilo tudi druženje.