O-STA

Zgodbe časa v Dvorcu Novo Celje

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave, ki bo v petek, 25. maja 2018, ob 20. uri v dvorcu Novo Celje pri Žalcu.

Maks Kavčič (slike, gvaši in risbe)
Miha Maleš (slike, monotipije, tapiserije, keramika)
Marij Pregelj (faksimile ilustracij Iliade in Odiseje)
Alen Ožbolt: ČRNI OBLAK, BELA SNOV IN LAŽNI OGNJI (avtorski projekt in situ)

Avtorje in njihova dela bosta predstavili kustosinji Breda Ilich Klančnik in Alenka Domjan.
V kulturnem programu bosta nastopili Nina Fajfar Baša (flavta) in Melita Estigarribia Villasanti (klavir).
Razstavo bo odprl župan Občine Žalec Janko Kos.

Dvorec Novo Celje s svojo baročno avro izziva čustva in ponuja asociacije, ki so postale še posebno mikavne za nove vizualne zgodbe. Zato smo letošnje leto jedro štiriletnega programa "Misel vrojena v času, liniji in teksturi" poudarili z izbranimi deli starejših umetnikov: Mihe Maleša (1903-1987), Maksa Kavčiča (1909-1973) in Marija Preglja (1913-1967), ki so svojo ustvarjalno pot začeli že pred drugo vojno in leta 1950 skupaj razstavljali v Moderni galeriji Ljubljana. Njihova dela bodo ponovno zaživela v sozvočju med linijo in barvo, medtem ko bo osrednjo dvorano zapolnil avtorski projekt umetnika mlajše generacije, Alena Ožbolta. Tako bo dvorec Novo Celje s svojimi štukaturami in piktoresknimi stenami doživljal to poletje ponovno preobrazbo - s pretanjeno likovno melodiko, vdano igri sozvočij med linijo, barvo in teksturo, bodo vrhunska umetniška dela vnesla vanj dodatni ekspresivni naboj.

Za pomoč pri realizaciji razstave se zahvaljujejo Medobčinskemu muzeju Kamnik - Galeriji Miha Maleš in umetnikovi hčeri, Travici Maleš Grešak, hčeri Maksa Kavčiča, Metki Kavčič, Umetnostni galeriji Maribor in Moderni galeriji Ljubljana. Zahvala velja tudi Zavodu Celeia Celje - Centru sodobnih umetnosti Celje in Izobraževalnemu centru - Železarskemu muzeju Štore.

Razstava bo na ogled do 30. septembra 2018.

Odprto: petek, sobota in nedelja od 17. do 20. ure in po predhodni najavi po tel. 041 338 519

Razstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Žalec.

www.zkst-zalec.si