O-STA

Vse je pripravljeno za nov Cebit: razumevanje digitalnega danes in odkrivanje digitalnega jutri

Ljubljana, Hannover, 25. maj 2018 - Vse je pripravljeno za nov Cebit. Z radikalno prenovljenim konceptom se bo sredi junija v nemškem Hannovru začel poslovno-konferenčni dogodek informacijske družbe za inovacije in digitalizacijo. V doslej edinstveni obliki Cebit združuje poslovno iniciativo v digitalnem gospodarstvu z elementi festivala in se osredotoča na digitalno preoblikovanje gospodarstva in družbe. "Na novem Cebitu lahko vsakdo razume digitalni danes in odkriva digitalni jutri. Letošnji Cebit združuje sejem, konferenco in mreženje v enem in tako digitalizacijo spremeni v doživetje," je v torek na mednarodni tiskovni konferenci v Hannovru povedal Oliver Frese, član uprave Deutsche Messe AG.

Vsebinsko bodo na prenovljenem Cebitu predstavljene vse tehnologije, ki poganjajo digitalno transformacijo: umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, varnost, internet stvari in mobilno omrežje 5G, humanoidna robotika, virtualna in navidezna resničnost, droni, sodelovanje in delovni prostor 4.0 ter mobilnost prihodnosti. "Usmerjenost v največje trende s področja digitalizacije se je izplačala, saj se bodo vsa podjetja, ki oblikujejo digitalno transformacijo, udeležila novega Cebita," je dodal Frese.

Premium partnerji letošnjega sejma so Huawei, IBM, Salesforce, SAP, Vodafone in Volkswagen. Druga sodelujoča podjetja in vladne organizacije vključujejo Atos, Datev, Intel, Software AG, Deutsche Telekom, Facebook, HPE, Rittal, Oracle, Atlassian, Lancom, AVM, Materna, Oracle, LG, Bundesdruckerei, Fraunhofer, KIT, DFKI, Deutsche Bahn, Deutsche Bank, ADAC, Ionity, Secusmart, Aldi Nord, BASF, Deutsche Bundesbank, Continental, EY, Lufthansa Industries, nemški Zvezni urad za zaščito ustave, nemška Zvezna obveščevalna služba, Redbull, Melitta, Bio-Zisch Goldberg in mnoge druge. Poleg teh pa organizatorji pričakujejo več kot 350 start-upov.

"Nov Cebit je uspešen že od samega začetka. Sejma se bo v letošnjem letu udeležilo med 2500 in 2800 podjetij iz 70 držav. Nov koncept, ki združuje poslovanje in festival, je vse prepričal. Naš pogum za ta radikalni nov koncept bo nagrajen," je še dodal Frese.

Junija bodo štirje vsebinski odseki sejma Cebit združili tehnologijo s čustvi, poslovno iniciacijo z zabavo in poslovanje s festivalom. Odsek d!conomy profesionalnim obiskovalcem s področja informacijskih tehnologij nudi vse informacije o tem, kaj je potrebno za digitalizacijo, ter izdelke in rešitve, s katerimi podjetja danes postanejo hitrejša, učinkovitejša in donosnejša. Področje digitalne uprave (Digital Administration) zagotavlja odločevalcem na vseh ravneh javne uprave odgovore in rešitve za vsa vprašanja v zvezi z digitalizacijo javnega sektorja.

Odsek d!tec bo namenjen pogledu v prihodnost. V središču odseka bodo digitalne tehnologije, kot so umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, humanoidna robotika, virtualna in navidezna resničnost ter več kot 350 stat-upov z njihovimi novimi poslovnimi modeli. Vodilni svetovni raziskovalni inštituti bodo predstavili najnovejše stanje raziskav na področju digitalizacije. Na inovativno zastavljenih dogodkih bo start-up platforma Scale11 združevala že uveljavljena podjetja in start-upe.

V odseku d!talk bo potekal konferenčni program sejma, kjer bo v času Cebita na skupno desetih odrih nastopilo več kot 600 mednarodnih govorcev. Odri so razporejeni po več sejemskih halah in obiskovalcem nudijo prostor za navdih, diskurz in mreženje.

V središču novega sejemskega poslopja bo stal odsek d!campus, ki bo povezoval celoten sejem. d!campus bo na velikosti desetih nogometnih igrišč nudil prostor za uprizoritev tehnologij in blagovnih znamk, za mreženje, interakcijo in neformalno izmenjavo med udeleženci. Hkrati je odsek zastavljen kot festival z nastopi DJ-jev in koncerti mednarodnih glasbenih skupin. Stojnice v razstavnih halah bodo odprte do 19. ure, d!campus pa do 23. ure. Celoten festivalski program bo zaokrožen z novim mednarodnim kulinaričnim konceptom "Digital Street Festival" (prev. digitalni ulični festival), ki bo vključeval jedi v stilu street food-a in sofisticirane koktajle.

Letošnji Cebit se bo začel 11. junija. Prvi dan sejma bo izključno konferenčni dan s predavanji in dogodki, namenjenim odločevalcem in strokovnjakom iz gospodarstva, znanosti in politike. Sejem bo otvoril prof. Dieter Kempf, predsednik Zveze nemške industrije, ki mu bo sledil govor Jarona Laniera, ameriškega pisatelja in soutemeljitelja tehnologije virtualne realnosti.

Do začetka spoznavnega dogodka "Welcome Night" (prev. večer dobrodošlice) bodo tekom prvega sejemskega dne o digitalni transformaciji, prihodnosti dela in izzivih v Nemčiji debatirali: Janina Kugel, vodja kadrovske službe in članica uprave Siemens AG in dr. Auma Obama, Adel B. Al-Saleh, nov direktor podjetja T-Systems, Amir Faintuch iz podjetja Intel, priznana nemška profesorica za design Gesche Joost, predsednik podjetja Fraunhofer Reimund Neugebauer, Frank Riemensperger, predsednik podjetja Accenture, predsednik podjetja Datev dr. Robert Mayr, predsednik podjetja Acatec dr. Dieter Spath, direktorica podjetja Atos Ursula Morgensterni in ustanovitelj Andrew Filev. V programu prvega sejemskega dne bodo sodelovala tri nemška zvezna ministrstva.

V sklopu spoznavnega večera bo v hali 11 več kot 2000 povabljenih gostov nagovorila Ginni Rometty, predsednica in izvršna direktorica podjetja IBM. Nemška zvezna ministrica za izobraževanje in raziskave Anja Karliczek bo podelila Cebitovo nagrado za inovacije "Cebit Innovation Award". V sklopu prireditve bosta nastopila tudi Achim Berg, predsednik zveznega združenja za informacijsko tehnologijo, telekomunikacije in nove medije Bitkom, in Stephan Weil, ministrski predsednik deželne vlade Spodnje Saške. Cebit bo uradno otvoril nemški zvezni minister za gospodarstvo Peter Altmaier.

V torek, 12. junija, se bo Cebit v sejemskih halah tudi zares pričel. Obiskovalce na letošnjem sejmu čakajo: avtonomna vozila, letalski taksiji, humanoidni roboti, rešitve z uporabo tehnologij veriženja blokov, profesionalna uporaba dronov, inteligentni robovi peronov, prodorni in sveži poslovni modeli, najnovejše aplikacije iz interneta stvari, možnosti uporabe najhitrejšega mobilnega omrežja 5G, optična vlakna, programska oprema za organizacijo dela, 60 metrov visoko razgledno kolo podjetja SAP, digitalni dvojčki, nove tehnologije podatkovnega centra in varnostni koncepti ter pokrajine Marsa.

Navdihujoč Konferenčni program d!talk bo tekom sejemskega tedna postregel z informacijami in impulzi za diskurz ter priložnosti in izzive digitalne transformacije gospodarstva in družbe. Na teme, kot so umetna inteligenca, internet stvari, osredotočenost na kupca, ženske v digitalnem poslovanju, digitalno zdravje in mobilnost prihodnosti bodo potekala posamična srečanja na vrhu. V sklopu programa bo spregovorilo več kot 600 govorcev iz vsega sveta. Svojo udeležbo so že potrdili: Marc Raibert, ustanovitelj podjetja Bosten Dynamics, Stacia Carr, vodja inženiringa pri podjetju Zalando, Chris Barton, soustanovitelj podjetja Shazam, Michael Bolle, vodja raziskovalnega oddelka pri podjetju Bosch, Victor Meyer-Schönberger iz instituta Oxford Internet Institute in Josh Tetrick, ustanovitelj podjetja Just iz Silicijeve doline.

Udeleženci si bodo lahko v predelu d!campus oddahnili, kaj prigriznili in se mrežili v sproščenem vzdušju. Za dobro glasbo bodo poskrbeli DJ-ji na dveh odrih. Zvečer pa bo lokacija postala prizorišče festivala na prostem. V torek bo nastopila nemška glasbena skupina Giant Rooks, njim pa bo sledil nastop kultne švedske skupine Mando Diao. V sredo obiskovalce čaka nastop izraelske pevke Noge Erez in nemškega pevca Jana Delaya. Glavni nastop, ki se obiskovalcem obeta v četrtek, je nastop nemškega dua Digitalism.

Zadnji dan letošnjega sejma Cebit bo potekal pod sloganom "Digital Friday" (prev. digitalni petek). S posebnimi formati bodo organizatorji poskušali nagovoriti tudi druge ciljne skupine. Več kot 1000 blogerjev in influencerjev naj bi se udeležilo največje konference za "influencer" marketing v Nemčiji "Signals", ki bo namenjena promoviranju nove tržne veje iz različnih zornih kotov. Poleg dodatnih prireditev za zaposlovanje študentov in delojemalcev bodo v petek potekale tudi dirke z droni. Prav tako bodo v sklopu sejma potekale posebne prireditve namenjene razvijalcem in odločevalcem v malih in srednjih podjetjih.

Prvič v zgodovini bo del Cebita postalo tudi samo mesto Hannover. Skozi ves teden bo na glavnem trgu v središču mesta, imenovanem Kröpcke, postavljen t. i. d!lounge, ki bo nekakšen satelit Cebita izven razstavišča. V kavarni, ki bo postavljena prav v ta namen, se bo predvajal prenos govorov ključnih govorcev iz odrov d!talk, popoldne pa bodo v sklopu prireditev "Digitaler Kaffeeklatsch" (prev. digitalni pogovor ob kavi) priznani gosti razpravljali o vsakdanjih temah iz področja digitalizacije. V petek, 15. junija, bo od 18. ure do polnoči na glavnem trgu potekala velika zaključna zabava na prostem. Nastopili bodo Emma Lenford, Munique in Tom Gregory, DJ Ferry Ultra in poseben glasbeni gost.

O sejmu Cebit

CEBIT 2018 - Poslovanje, vodstvo in ideje. Letošnji Cebit združuje sejem, konferenco in mreženje na enem mestu in nudi celovit pogled na digitalizacijo v podjetjih, javni upravi in v družbi. Sejem je razdeljen na štiri vsebinske odseke ali platforme, in sicer na d!conomy, d!tec, d!talk in d!campus. V odseku d!economy bodo strokovnjaki s področja IT in odločevalci iz podjetij, javnega sektorja in trgovine našli vse, kar je potrebno za digitalizacijo poslovanja in uprave. V odseku d!tec se bo vse vrtelo okoli razvijalcev. Start-up podjetja bodo pokazala disruptivne poslovne modele, raziskovalci pa bodo predstavili tehnologije prihodnosti. Na konferenčnih odrih odseka d!talk bodo svoje misli in nazore delili vizionarji, nekonvencionalni misleci, kreativci in strokovnjaki iz vsega sveta. V središču samega sejma se bo nahajal odsek d!campus, ki bo udeležencem nudil prostor za sproščeno mreženje ob dobri hrani in živi glasbi. Prenovljen Cebit je digitalno transformacijo konceptualiziral na novo, pa vendar v središču vsega ostajata poslovanje in vodstvo! CEBIT 2018 se bo začel v ponedeljek, 11. junija, ko bo potekal konferenčni dan, ki bo namenjen izbranim gostom in medijem. Sejemski program s stojnicami pa se bo začel v torek, 12. junija. Sejemske hale bodo odprte od torka do četrtka med 10. in 19. uro, d!campus pa do 23. ure. V petek bo dogajanje potekalo med 10. in 17. uro. Deutsche Messe v sklopu dogodkov CEBIT Events Worldwide svojim strankam nudi dodatne platforme za začetek poslovanja na trgih, kot so Kitajska, Avstralija, Tajska in Španija.

***

Več informacij:

Žiga Fišer, presse@ahkslo.si, +386 41 732 710