O-STA

Dnevi dediščine evropskih pokopališč

V okviru mednarodnega projekta "Dnevi dediščine evropskih pokopališč" se v Parku spominov Dobrava pripravlja slovesnost ob otvoritvi spominske poti in postavitvi spominske plošče, posvečene žrtvam v mestu Khojaly v Azerbajdžanu, ki bo v

v četrtek, 31. maja 2018,
ob 12. uri pri osrednjem objektu pokopališča Dobrava.

Častni gost prireditve bo predsednik Državnega sveta RS, g. Alojz Kovšca.

Prireditve se bodo zraven pomembnih gostov iz Slovenije udeležili visoki predstavniki Azerbajdžana, med njimi g. Azay Guliyev, podpredsednik OSCE Parliamentary Assembly, MP in g. Agalar Valiyev - MP, predsednik Azerbaijan-Slovenia Interparliamentary Friendship Group in the Parliament of the Republic of Azerbaijan, veleposlanik g. Galib Israfilov.

Park spominov Dobrava, zasnovan v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, postaja v Mariboru svojevrstni kulturni spomenik. Posvečen je žrtvam vseh vojn brez delitev in brez vrednotnih sodb. Z mednarodno komponento dobiva nadgradnjo in prehaja v evropski park spominov.

Njegovo pomembnost so prepoznali tudi v Društvu slovensko azerbajdžanskega prijateljstva in z Republiko Azerbajdžan na Mestno občino Maribor naslovili pobudo za postavitev poti in spominskega obeležja azerbajdžanskim žrtvam vojn.

Spominsko obeležje je posvečeno žrtvam v mestu Khojaly v Azerbajdžanu, v katerem je v noči iz 25. na 26. februar leta 1992, po silovitem artilerijskem napadu izgubilo življenje 613 nedolžnih civilistov. S postavitvijo spominske poti in spominske table azerbajdžanskim žrtvam se izraža nasprotovanje nasilju, etnični, verski ali drugi diskriminaciji. Park spominov Dobrava pa kot mesto spoštljivega spomina nagovarja k miru in sožitju.

"Dnevi dediščine evropskih pokopališč" je projekt Združenja Evropsko pomembnih pokopališč (ASCE), kateremu predseduje prav Pogrebno podjetje Maribor: projekt se izvaja vsako leto zadnji teden v meseca maja, kjer pokopališča povsod po Evropi postanejo prireditveni prostor v želji po dvigu zavesti o pomenu kulturnozgodovinske dediščine evropskih pokopališč.

Prireditev je namenjena tako strokovni kakor splošni javnosti.

Prijazno vabljeni!


Kontaktna oseba:
mag. Lidija Pliberšek
direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d.d.
in predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE)