O-STA

V okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč bo na najstarejšem delujočem pokopališču v Mariboru - pokopališču Pobrežje

zasajena potomka Stare trte

s predstavitvijo medijem

v sredo, 3. junija 2020 ob 11. uri,
ob spominskih obeležjih - I. svetovna vojna - partizansko pokopališče.

Predstavitev bo vodila mag. Lidija Pliberšek, predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, ob sodelovanju zgodovinarja in mestnega viničarja Staneta Kocutarja ter predstavnikov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor.

Zasaditev potomke najstarejše žlahtne trte na svetu bo potekala v okviru Dnevov dediščine Evropskih pokopališč. Gre za mednarodni, medijsko izpostavljen projekt, kjer se zadnji teden v maju oziroma prvi teden v juniju na evropskih pokopališčih organizirajo številni dogodki s pomočjo katerih člani Združenja ASCE uresničujemo poslanstvo promocije kulturnozgodovinske dediščine pokopališč.

Po vzoru Grčije, kjer so na pokopališču zasadili oljke in Španije, kjer so zasadili drevesa mandarin, želimo v Mariboru z zasaditvijo trte na pokopališču pomembno prispevati k spodbujanju kulturnih poti, hkrati pa tudi k promociji slogana "Maribor, mesto najstarejše trte sveta".

V začetku meseca marca je Pogrebno podjetje Maribor, kjer je sedež evropskega združenja ASCE, prevzelo v nego in skrb cepič Stare trte z Lenta, ki ga Mestna občina Maribor vsako leto podari izbranim prijateljskim mestom, občinam in državam po svetu. Zaradi edinstvenosti Stare trte so prejemniki cepičev izbrani s posebno skrbnostjo, na predlog posebne komisije. Prav s to znamenitostjo naj bi še krepili skrb za promocijo mesta. Pobuda Pogrebnega podjetja Maribor, predsedujočega člana ASCE je, da bi se vse mednarodne organizacije, ki imajo sedež v Mariboru, odslej predstavljale s sloganom "iz mesta Stare trte".

Mestni viničar g. Stane Kocutar je cepiče tokrat predal v loncih, s čimer zagotavlja, da bi naj mlada trta leto dni prej obrodila. Kot skrbni gospodar mladega cepiča smo trto umestili na sončno lokacijo ob bližini pokopališke kapele, ki bo na simbolni ravni ohranjala vez med posvetnim in s svojo nadaljnjo rastjo oživljala upe na novo življenje.

Združenje Evropsko pomembnih pokopališč in Dnevi dediščine evropskih pokopališč

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries of Europe) je največja in najpomembnejša tovrstna organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope.

Eden od najpomembnejših mednarodnih projektov, ki se odvija pod okriljem Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE), so Dne Kukovičič,vi dediščine evropskih pokopališč (Week of discovering European Cemeteries).

V okviru najpomembnejšega tedna za pokopališča v Evropi vsako leto potekajo brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti, razstave in druge spremljevalne aktivnosti.

V letu 2020 je Združenje evropsko pomembnih pokopališč dneve posvetilo skrbnikom pokopališč tudi s posebno razstavo v obliki digitalne knjige, ki je dostopna na naslovu:

https://online.fliphtml5.com/ialuo/uijn/#p=1

Prireditev je zaradi sedanjih razmer namenjena samo predstavnikom medijev.

Prijazno vabljeni!

Kontaktna oseba:

mag. Lidija Pliberšek,

direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d.d. in

predsednica Združenja pomembnih pokopališč Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE)

Tel.: 02/48 00 900

GSM: 031 538 424