O-STA

Dnevi dediščine evropskih pokopališč

Pogrebno podjetje Maribor kot predsedujoči član Združenja pomembnih pokopališč Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE) prireja in vabi na dogodke v okviru mednarodnega projekta Dnevi dediščine evropskih pokopališč, ki tudi letos poteka v več kot tridesetih mestih Evrope. Ponosni smo, da bodo v okviru teh dogodkov letos gotovo izstopali projekti, ki jih bo predstavilo prav Pogrebno podjetje Maribor:

· Slovesnost ob otvoritvi spominske poti in postavitvi spominske plošče, posvečene žrtvam v mestu Khojaly v Azerbajdžanu, ki bo v četrtek, 31.5.2018 ob 12. uri pri osrednjem objektu pokopališča Dobrava in

· Obujanje legende Josipa Primožiča - Toša, ki bo v petek, 1.6.2018 ob 16. uri v kapelici na južnem delu pobreškega pokopališča.

Spremljevalni dogodek prireditev je maratonska cvetličarska razstava, ki bo potekala od 31.5.2018 do 2.6.2018 pred cvetličarno Aralija Pobrežje.

"Dnevi dediščine evropskih pokopališč" je projekt Združenja pomembnih pokopališč Evrope (ASCE). Projekt se izvaja vsako leto zadnji teden v mesecu maju, kjer pokopališča povsod po Evropi postanejo prireditveni prostor v želji po dvigu zavesti o pomenu kulturnozgodovinske dediščine evropskih pokopališč. Teden, posvečen odkrivanju zgodovine, kulture, arhitekture in spominov, zapisanih v evropskih pokopališčih, se letos odvija med 28. majem in 2. junijem 2018. V ta namen bodo tudi letos v več kot tridesetih evropskih mestih potekali brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti, razstave in druge spremljevalne aktivnosti.

· Slovesnosti ob otvoritvi spominske poti in postavitvi spominske plošče, posvečene žrtvam v mestu Khojaly v Azerbajdžanu, ki bo v četrtek, 31.5.2018 ob 12. uri pri osrednjem objektu pokopališča Dobrava se bodo zraven pomembnih gostov iz Slovenije udeležili visoki predstavniki Azerbajdžana, med njimi g. Azay Guliyev, podpredsednik OSCE Parliamentary Assembly, MP in g. Galib Istrafilov, Ambassador of the Republic of Azerbaijan. Spominsko obeležje je posvečeno žrtvam v mestu Khojaly v Azerbajdžanu, v katerem je v noči iz 25. na 26. februar leta 1992, po silovitem artilerijskem napadu izgubilo življenje 613 nedolžnih civilistov. S postavitvijo spominske table azerbajdžanskim žrtvam se izraža nasprotovanje nasilju, etnični, verski ali drugi diskriminaciji. Park spominov Dobrava, zasnovan v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, pa kot mesto spoštljivega spomina postaja svojevrstni kulturni spomenik. Posvečen je žrtvam vseh vojn brez delitev in brez vrednotnih sodb. Z mednarodno komponento dobiva nadgradnjo in prehaja v evropski park spominov.

Častni gost prireditve bo predsednik Državnega sveta RS, g. Alojz Kovšca.

· Obujanje legende Josipa Primožiča - Toša, ki bo v petek, 1.6.2018 ob 16. uri v kapelici na južnem delu pobreškega pokopališča. V zavedanju, da je Maribor evropsko mesto športa 2018 in da so Dnevi dediščine evropskih pokopališč izpostavljeni kot uradna prireditev v okviru evropskega leta kulturne dediščine s strani Instituta kulturnih poti Sveta Evrope, Pogrebno podjetje Maribor s ponosom predstavlja povezovalni element med zgodovino športa in kulturne dediščine. Program: ogled dokumentarne fotografske razstave o Josipu Primožiču, predstavitev življenjske zgodbe skozi predstavitev učencev OŠ Draga Kobala in ustvarjanje prve poti športnih legend Maribora na pokopališču Pobrežje.

Prireditve so namenjene tako strokovni kot splošni javnosti.

Prijazno vabljeni!


Kontaktna oseba:

mag. Lidija Pliberšek,
direktorica Pogrebno podjetje Maribor d.d. in
predsednica Združenja pomembnih pokopališč Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE)
Tel.: 02/48 00 900
GSM: 031 538 424