O-STA

Odličen izkupiček prve polovice leta za štiri organizacije s področja filma: 65.000 EUR sredstev Ustvarjalne Evrope za 7 projektov!

Odličen izkupiček prve polovice leta za štiri organizacije s področja filma: 65.000 EUR sredstev Ustvarjalne Evrope za 7 projektov!

Zavod Motovila, ki izvaja dejavnosti Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED Slovenija), nacionalne informacijske pisarne za promocijo programa EU Ustvarjalna Evropa (2014-2020), z veseljem izpostavlja ponoven evropski uspeh štirih slovenskih organizacij s področja filma. Mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema, produkcijsko podjetje Studio Virc ter distribucijski hiši Fivia in Cinemania so se na konkurenčnih razpisih podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope v svojih kategorijah uvrstili med odlične evropske pobude. Ta uspeh jim bo zagotovil finančno podporo v skupnem znesku 65.000 EUR.

Ponovno uspešen Kino Otok

Evropska komisija je na prvem roku razpisa podprograma MEDIA za filmske festivale (EACEA 17/2017) med 104 kandidati iz 30 držav iskala izstopajoče filmske festivale. Uspešno se je odrezalo le 35 festivalov iz 20 držav, v tej veliki konkurenci pa je Slovenija dosegla 100 % uspešnost. Otok, zavod za razvijanje filmske kulture, bo za letošnjo edicijo Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema (6.-10. junij) črpal 27.000 EUR. Izolski festival, ki je bil uspešen tudi leta 2016, je Evropsko komisijo tokrat prepričal s celoletnimi izobraževalnimi dejavnostmi za filmska občinstva, visoko evropsko dimenzijo programa in strateško naravnanostjo ter močnimi partnerstvi na lokalni, regionalni in mednarodni ravni. Izobraževalno in povezovalno bogato zastavljen mednarodni strokovni program festivala Kino Otok tudi letos vključuje usposabljanje FOKUS za montažerje in oblikovalce zvoka, edino te vrste v regij. FOKUS je dogodek za povezovanje, izobraževanje ter predstavljanje obetavnih montažerjev in oblikovalcev zvoka iz Slovenije, Hrvaške in italijanske Furlanije - Julijske krajine, partnersko pa ga podpira zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa) v sodelovanju z MEDIA pisarnami iz Italije (Torino) in Hrvaške.

"Afganistanke na smučeh" s podporo za razvoj filma

Produkcijska hiša Studio Virc je bila - kot edina iz Slovenije - uspešna na prvem roku razpisa MEDIA za razvoj samostojnega filmskega projekta (EACEA 22/2017), kjer je podporo dobilo 59 od 351 prijavljenih projektov. Za "Afganistanke na smučeh (Skiing in Scarves)", odlično ocenjen dokumentarni prvenec režiserke Haidy Kancler, bo Studio Virc prejel 25.000 EUR podpore Ustvarjalne Evrope, saj je njihova prijava dosegla kar 90 od 100 možnih točk. Neodvisni ocenjevalci so med drugim pohvalili odlično premiso zgodbe, njen jasen in dobro razložen narativni vidik ter utemeljenost in evropsko dodano vrednost projekta. Film spremlja skupino lokalnih deklet, ki v gorah osrednjega Afganistana izzivajo kulturne stereotipe; pod vodstvom Slovenke Ane Tasič trenirajo smučanje in z intenzivnim treningom v Sloveniji, Avstriji in Švici ciljajo na preboj med profesionalke. Podporo podprograma MEDIA je Studio Virc dobil v drugem poizkusu, kar je po besedah producenta Boštjana Virca dokaz, da ne kaže prehitro odnehati oz. prehitevati razvojnega procesa. Ta uspeh prav tako nedvomno daje nov zagon zahtevnemu razvoju mednarodne koprodukcije med Slovenijo, Avstrijo in Finsko. Film so sicer razvijali na prestižnem mednarodnem usposabljanju za razvoj dokumentarnih filmov Documentary Campus Masterschool, na januarskem koprodukcijskem srečanju When East Meets West v Trstu pa je Haidy Kancler prejela nagrado združenja European Women's Audiovisual Network za najboljšo režiserko.

Fivii in Cinemanii sredstva za distribucijo petih filmov

Slovenski distribucijski hiši Fivia in Cinemania sta s skupaj doseženih 13.000 EUR podpore za pet evropskih filmov bili uspešni v okviru prvega roka izjemno konkurenčnega razpisa za selektivno distribucijo (EACEA 12/207), kjer je v primerjavi z lanskim razpisom uspešnost padla za četrtino.

Za dodatne informacije in pojasnila v zvezi z rezultati razpisov Ustvarjalne Evrope smo vam z veseljem na voljo. Sporočite nam na press@motovila.si.

S prijaznimi pozdravi,

Sabina Briški Karlić, vodja za podprogram MEDIA

Informacije za podprogram:

à MEDIA: Sabina Briški Karlić, sabina.briski@ced-slovenia.eu

à Kultura: Mateja Lazar, mateja.lazar@ced-slovenia.eu

Spremljajte nas!

W: ced-slovenia.eu || FB: CED Slovenia - MEDIA in CED Slovenia - Kultura

Kaj je USTVARJALNA EVROPA?

Ustvarjalna Evropa je program Evropske unije za podporo kulturnim in ustvarjalnim ter filmskim in avdiovizualnim sektorjem v Evropi. Evropska komisija je za obdobje 2014-2020 programu namenila 1,46 milijarde evrov. Program promovira raznolikost evropskih kultur in spodbuja medkulturni dialog. Ustvarjalna Evropa je razdeljena na podprograma Kultura in MEDIA ter medsektorski sklop, ki vključuje npr. jamstveno shemo kot novi finančni instrument za kulturne in ustvarjalne sektorje.

V Sloveniji za promocijo programa in svetovanje uporabnikom skrbi Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED Slovenija), ki deluje v okviru zavoda Motovila, Centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih.

CED Slovenija je nacionalna informacijska pisarna za program Ustvarjalna Evropa in je del evropske mreže centrov CED. Dejavnosti centra omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska komisija (Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo - DG EAC in Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo - DG CONNECT).

Več o programu Ustvarjalna Evropa na spletu CED Slovenija in Evropske komisije.