O-STA

Nov izjemen uspeh za Slovenijo: podpora MEDIA za kar pet slovenskih projektov v razvoju!

Motovila (CED Slovenija) beleži odlične rezultate na zadnjem razpisu MEDIA za razvoj projektov. V skupni višini 160.000 EUR, bo Evropska komisija med 75 odobrenimi projekti podprla tudi pet slovenskih. Podporo programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA) bodo prejeli Senca studio, Inštitut za transmedijski dizajn ter zavodi Tramal Films, December in Staragara. Uspeh domačih filmskih ustvarjalcev je res izjemen, saj se je Slovenija kot edina država z nizko avdiovizualno produkcijsko zmogljivostjo znašla v samem vrhu uspešnih držav. Glede na število veh podprtih projektov, si skupaj s Španijo deli tretje mesto. Pod črto, Slovenija letos beleži največje število podprtih projektov za razvoj filmskih projektov.

Podpora MEDIA za razvoj projektov je namenjena razvoju igranih, ustvarjalnih dokumentarnih ali animiranih filmov s ciljem mednarodnega kinematografskega, televizijskega ali digitalnega prikazovanja. Evropska komisija je novembra objavila rezultate razpisa za leto 2018 (EACEA 22/2017, rok 19. april 2018). Podporo programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA) bo v skupni višini 3.075.000 EUR prejelo 75 projektov iz 23 držav, od tega 12 animiranih, 19 ustvarjalnih dokumentarnih in 44 igranih filmov, ki so uspešno premagali konkurenco 338 prijavljenih projektov iz 32 držav (stopnja uspešnosti je približno 23 %).

S petimi podprtimi filmskimi projekti Senca studia, Inštituta za transmedijski dizajn in zavodov Tramal Films, December in Staragara, je Slovenija dosegla resnično izjemen rezultat, saj se je kot edina država s t. i. nizko avdiovizualno produkcijsko zmogljivostjo znašla v samem vrhu uspešnih držav s podporo MEDIA. S Španijo si deli tretje mesto po številu podprtih projektov, takoj za velikimi in eno srednje produkcijsko zmogljivo državo, tj. Nemčijo (10), Francijo, Italijo in Švedsko (7).

Z največjim številom kadarkoli podprtih projektov na enem izmed bolj konkurenčnih MEDIA razpisnih rokov zadnja leta, rezultati zagotovo kažejo na izjemno kakovost slovenskih projektov. Hkrati je to dokaz, da slovenskim producentom, kljub slabim trenutnim produkcijskim pogojem doma, uspeva v mednarodnem prostoru.

Novembra objavljeni rezultati razpisa za razvoj projektov so dali piko na i rekordno uspešnemu letu slovenskih avdiovizualnih ustvarjalcev na razpisih programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA) za podporo producentom. Petim uspešnim projektom Senca studia, Inštituta za transmedijski dizajn in zavodov Tramal Films, December in Staragara, prištejemo še projekte Studia Virc in zavoda Vertigo. Studio Virc bo prejel 25.000 EUR podpore za Afganistanke na smučeh / Skiing in Scarves, odlično ocenjen dokumentarni prvenec režiserke Haidy Kancler. Zavod Vertigo pa bo pod taktirko producenta Danijela Hočevarja prejel 138.000 EUR za sočasen razvoj treh novih filmov Damjana Kozoleta, Mihe Hočevarja in Maje Miloš. Skupaj na vseh razpisih za razvoj projektov, Slovenija letos beleži največje število podprtih projektov na razpisih Ustvarjalne Evrope (MEDIA). Slovenski filmski ustvarjalci so v letu 2018 počrpali skupaj 323.000 EUR za razvoj projektov.

Evropska komisija bo podprla razvoj projektov slovenskih filmskih projektov v skupni višini 160.000 EUR:

  • Kapa (The Beanie): Senca studio, koprodukcija Slovenije, Švedske in Danske; producentka Ida Weiss, režija Slobodan Maksimović, scenarij Saše Eržen. Podpora MEDIA v višini 30.000 EUR (86 točk, prag: 80) in je eden od samo štirih podprtih otroških igranih filmov.

  • Dvojčica Marilyn (Twin Marilyn): Inštitut za transmedijski dizajn, koprodukcija Slovenije, Hrvaške, Belgije, Nemčije in ZDA; producentka Sara Božanić, režija Jasmina Kallay. Podpora MEDIA v višini 25.000 EUR (86 točk, prag: 83) in je edini podprti dokumentarni projekt virtualne resničnosti na evropski ravni.

  • Ni tvoja stvar (Nun of Your Business): dokumentarni film v produkciji Tramal Films, koprodukcija Slovenije in Hrvaške; producentka Anja Vrdlovec, režija Ivana Marinić Kragić. Podpora MEDIA v višini 25.000 EUR (80 točk, prag za LAC*: 80).

  • Inventura (Inventory): igrani triler z elementi črne komedije prvič uspešnega zavoda December, koprodukcija Slovenije in Hrvaške (tbc); producenta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić, režija Darko Sinko, fotografija Marko Brdar. Podpora MEDIA v višini 30.000 EUR (78 točk, prag za LAC*: 77).

  • Krogla in zvon (The Bullet and the Bell): igrani film v produkciji zavoda Staragara, koprodukcija Slovenije, Nemčije, Luksemburga in Kanade; producent Miha Černec, režija Jan Cvitković. Podpora MEDIA v višini 50.000 EUR (77 točk, prag za LAC*: 77).

*Država z nizko avdiovizualno zmogljivostjo (ang. low AV capacity country - LAC).

Podrobnejši opisi podprtih projektov so dostopni v bazi uspešnih projektov na spletu CED Slovenija.

Več informacij o rezultatih je na voljo na spletni strani EACEA 22/2017.

Za dodatne informacije in pojasnila v zvezi z rezultati razpisov Ustvarjalne Evrope smo vam z veseljem na voljo. Sporočite nam na press@motovila.si.


S prijaznimi pozdravi,

Sabina Briški Karlić, vodja za podprogram MEDIA


Informacije za podprogram:

MEDIA: Sabina Briški Karlić, sabina.briski@ced-slovenia.eu

Kultura: Mateja Lazar, mateja.lazar@ced-slovenia.eu

Spremljajte nas!

W: ced-slovenia.eu || FB: CED Slovenia - MEDIA in CED Slovenia - Kultura


Kaj je USTVARJALNA EVROPA?


Ustvarjalna Evropa je program Evropske unije za podporo kulturnim in ustvarjalnim ter filmskim in avdiovizualnim sektorjem v Evropi. Evropska komisija je za obdobje 2014-2020 programu namenila 1,46 milijarde evrov. Program promovira raznolikost evropskih kultur in spodbuja medkulturni dialog. Ustvarjalna Evropa je razdeljena na podprograma Kultura in MEDIA ter medsektorski sklop, ki vključuje npr. jamstveno shemo kot novi finančni instrument za kulturne in ustvarjalne sektorje.

V Sloveniji za promocijo programa in svetovanje uporabnikom skrbi Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED Slovenija), ki deluje v okviru zavoda Motovila, Centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih.

CED Slovenija je nacionalna informacijska pisarna za program Ustvarjalna Evropa in je del evropske mreže centrov CED. Dejavnosti centra omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska komisija (Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo - DG EAC in Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo - DG CONNECT).

Več o programu Ustvarjalna Evropa na spletu CED Slovenija in Evropske komisije.