O-STA

Bogat program strokovnih dogodkov v okviru študijskega obiska "Onkraj horizontov", 15.-19. okt., Ljubljana in Maribor

Zavod Motovila, center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih se že drugo leto posveča krepitvi čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in državami Vzhodnega partnerstva EU. Med 15. in 19. oktobrom 2018 na študijskem obisku "Onkraj horizontov" gostimo skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine.

Obisk je odlična priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj EU, hkrati pa omogoča ciljano usposabljanje in mreženje domače strokovne javnosti iz kulturnega, filmskega in ustvarjalnih sektorjev, ki so izredno aktivni v mednarodnem prostoru in se povezujejo s partnerji iz tujine.

Bogat PROGRAM BREZPLAČNIH STROKOVNIH DOGODKOV v Ljubljani in Mariboru se osredotoča na področji inovativnih poslovnih modelov in strategij komuniciranju v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih ter Evropsko prestolnico kulture (EPK), ki jo bo - kot enega najbolj prepoznavnih ukrepov programa EU Ustvarjalna Evropa - Slovenija ponovno gostila leta 2025:

LJUBLJANA, Muzej arhitekture in oblikovanja, torek, 16. okt. (od 9.30 do 15.30)

Onkraj kulturnega modela, konferenca, delavnica in individualno svetovanje o inovativnih pristopih poslovanja v kulturi. V sodelovanju s Centrom za kreativnost.

Od teoretičnih izhodišč prek inovativne prakse do sistemske podpore nas bodo vodili mednarodni strokovnjaki Julie Aldridge (VB), José Rodriguez (SE) in Edgar Garcia Casellas (ES/Katalonija). Na različnih koncih Evrope raziskujejo prakse in razvijajo podporne sisteme za izboljšanje poslovnih modelov in zmogljivosti, ki omogočajo trdoživo in dolgoročno poslovanje v kulturi.

Zaradi velikega interesa in zapolnjenih mest je udeležba možna samo še na dopoldanski konferenci (prijave do pon., 15. okt., do 12h, na ines.kezman@motovila.si).

MARIBOR, Projektna pisarna Centra za kreativnost, sreda, 17. okt. (od 10.30 do 13.30)

Onkraj ustaljenega komuniciranja v kulturi, seminar o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih. V sodelovanju s Centrom za kreativnost.

Predava José Rodríguez, direktor za komuniciranje pri evropskem združenju Trans Europe Halles (TEH) in vodja za marketinško komuniciranje pri raziskovalnem projektu Creative Lenses, o veščinah pripovedovanja zgodb pa Jana Renée Wilcoxen, tekstopiska, prevajalka in urednica. Mesta na seminarju so že zapolnjena!

LJUBLJANA, Hiša EU, četrtek, 18. okt. (od 9.30 do 14.00)

Mesta v Hiši EU: od ustvarjalnih povezav do Evropske prestolnice kulture, pogovor s predstavniki štirih slovenskih mest, ki so napovedala kandidaturo za naziv EPK 2025 - Kranj, Lendava, Ljubljana in Nova Gorica. O kandidaturi EPK v kontekstu mednarodnih ustvarjalnih povezav se bo z njimi pogovarjal Simon Lachner (EPK Linz 2009). S postopkom kandidature in časovnim okvirom pa nas bo seznanila predstavnica Ministrstva za kulturo. Svoje izkušnje z evropskim sodelovanjem bodo predstavili zavodi Bunker, Otok, Aksioma in Akademija umetnosti UNG. (prijave do srede, 17. okt., do 12h, prek spletnega obrazca).

Študijski obisk "Onkraj horizontov" organizira zavod Motovila v sodelovanju s partnerji: Center za kreativnost, ki ga izvaja Muzej za arhitekturo in oblikovanje, DobraVaga / CUK Kino Šiška, Hiša EU idr. Študijski obisk se izvaja v okviru programa Culture Bridges s podporo Evropske unije. Culture Bridges podpira razvoj strokovnjakov v kulturnih in ustvarjalnih industrijah v Ukrajini ter jim omogoča, da sodelujejo z organizacijami in posamezniki v EU. Izvaja ga British Council Ukrajina v partnerstvu z mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov za kulturo Evropske unije EUNIC.