O-STA

Živali ljubezen vračajo

HIŠNA ZABAVA ZA MAČKE IN LJUDI

Mucek je s svojimi velikimi nedolžnimi očmi in porednimi vragolijami dobrodošla popestritev gospodinjstva, toda tudi kot odrasel maček bo med obdobji umirjenega in dostojanstvenega vedenja našel čas za igrivost brez zadržkov.

Mački so na splošno veliko bolj zabavni kot televizija, v mrzlih nočeh pa so tudi odlični grelci za noge. So nezahtevni prijatelji zelo zaposlenih ljudi, ker se znajdejo tudi brez človeške družbe. Prav tako so najprimernejši ljubljenci za starejše ali invalidne ljudi, ker jih za razliko od psov ni treba dvigovati ali z njimi hoditi na sprehod.

Lastniki, ki živijo v blokih ali na območjih, kjer mačka ogroža promet ali onesnažuje okolico, bodo morali premisliti, če je pametno spustiti tigrčka na prosto.

Mački so s stalnim bivanjem v zaprtem prostoru povsem zadovoljni, če smo jih nanj navadili v mladosti. Imeti mačka stalno v stanovanju ni okrutno niti "umazano", če smo se na to dobro pripravili.

Če hočemo poskrbeti za to, da je mačku ponoči udobno in toplo, mu moramo zagotoviti toplo ležišče, kjer lahko spi. V prodaji je pestra izbira mačjih hiš z udobnimi dvignjenimi ležišči, zadostuje pa tudi kartonasta škatla z blazino in odejo. Prav tako kot ljudje imajo tudi mački radi čisto posteljnino - poskrbite, da se redno pere in zrači. Poskrbite tudi, da je mačkova postelja v mirnem kotu hiše, od koder ima maček lahek dostop do posod s svežo vodo in polnočnim prigrizkom.

Za mačka, ki živi v stanovanju, je stranišče seveda bistvenega pomena. V prodaji so mačja stranišča s pokrovi in sredstvi za osveževanje zraka, toda vonj vas ne bo motil, če stranišče vsak dan očistite. Ko ga čistite, nikoli ne uporabljajte detergentov ali gospodinjskih čistil - njihov vonj lahko mačke odvrne od uporabe stranišča, njihovi ostanki pa lahko povzročijo draženje mačje kože. Za čiščenje zadostuje izpiranje z vodo in sušenje na soncu. Poskrbite, da je stranišče ločeno od mesta, kjer vaš maček je in spi.

Prostor za praskanje je bistvenega pomena za mačke, ki živijo v stanovanju. Mačkom kremplji stalno rastejo in morajo jih brusiti na trdi površini, tako da morate, če hočete obvarovati svoje pohištvo, žival takoj navaditi na pripomoček za praskanje.

Čeprav mački prespijo približno tri četrtine dneva, v šestih urah budnega stanja radi izkoristijo priložnost za razgibavanje telesa in duha. Vsem mačkom, ki živijo v stanovanju, moramo zagotoviti igrače in dejavnosti, s katerimi se zaposlijo. Večje trgovine za hišne ljubljence prodajajo nekaj čudovitih pripomočkov, ki združujejo serije gredi, površine za praskanje in viseče žogice. Lahko pa sami zgradite "mačje igrišče", tako da naredite pripomoček za praskanje v obliki piramide, na podboj z elastiko obesite žogice in svetleče predmete ter poskrbite za plišaste igrače in druge predmete, s katerimi se mački radi zabavajo.

Na koncu naj opozorimo na najbolj pomembno stvar - vaš hišni maček potrebuje veliko ljubezni in druženja. Če ste zaradi službe veliko časa zdoma, si omislite dva mucka. Dva ne zahtevata več dela kot eden in delala si bosta družbo, medtem ko vas ni doma.

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste in fotografije, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru objave prosimo za izvod Vašega časopisa.