O-STA

Poletni tabor za učence z diagnozo Aspergerjev sindrom

Od senzorja do svetovnega spleta

Elektrotehnika je na vsakem koraku prepletena z našim vsakdanjim življenjem. Od rojstva naprej nam je dana v uporabo in zdi se, kot da je prisotna že od zmeraj. Fakulteta za elektrotehniko UL vsako leto organizira poletne delavnice, na katerih otrokom približajo svet elektrotehnike, drugo leto zapored pa bo potekal prav poseben poletni tabor, namenjen in prilagojen učencem z diagnozo Aspergerjev sindrom. Na poletnem taboru, ki bo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko potekal od torka, 26. junija, do etka, 29. junija 2018, bodo udeleženci pogledali v svet elektronike in spoznali vse od senzorjev, drugih elektronskih elementov pa do mikroprocesorjev. Poletni tabor fakulteta organizira v sodelovanju s Svetovalnico za avtizem, Kariernimi centri Univerze v Ljubljani in Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom pogosto postanejo uspešni inženirji

Microsoft ZDA je že leta 2015 začel v svoje delovne procese vključevati avtiste. Ugotovili so, da se najbolje znajdejo ravno v inženirskih poklicih - kot inženirji programske opreme, strojne opreme, podatkovni analitiki in znanstveniki, laboratorijski inženirji, gradbeni inženirji. V Sloveniji otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Zato tudi starši, katerih otroci so tabor, prilagojen za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom, obiskovali lani, vidijo tabor kot odlično priložnost, da se lahko otroci poglobijo v področje, ki jih zanima, pokažejo svoje znanje, se hkrati naučijo nekaj novega in morda najdejo celo svoj bodoči poklic. Dr. Marko Jankovec s Fakultete za elektrotehniko UL, ki je na lanskem taboru med drugim vodil tudi delavnico za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom opaža, da so ti otroci pogosto bolj navdušeni nad tehniko in tudi bolj motivirani. Na določeno nalogo so lahko osredotočeni dlje časa, zato se v primerjavi z otroki brez motnje tudi bolje izkažejo.

Izdelali bodo elektronsko napravo in sprogramirali spletno stran

Na letošnjem taboru se bodo otroci lotili načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki bo s senzorji zajemala okoljske parametre sobe (temperatura, vlaga in osvetlitev), obdelala rezultate in jih pošiljala na svetovni splet. V ta namen bodo sprogramirali tudi sodobno spletno stran, ki bo podatke prikazovala in bodo tako ves čas na dosegu roke. Preizkusili bodo tudi vezje in izmerili njegove lastnosti. Na koncu bodo udeleženci domov odnesli svojo prvo na splet povezano elektronsko napravo s solarnim USB polnilcem. Poleg strokovne plati pa je tabor dober tudi s socialnega vidika, saj imajo otroci vso podporo in razumevanje, ki jim zagotavljata osnovni občutek varnosti, saj se počutijo sprejete. Ravno takšno okolje pa je pogoj, da so lahko otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom uspešni.

Komu je tabor namenjen?

Tabor bo prilagojen učencem zadnje triade osnovne šole, ki jih še posebej zanima področje elektrotehnike, in imajo diagnozo Aspergerjev sindrom. Vse potrebne materiale dobijo na taboru, poskrbljeno pa bo tudi za malico in kosilo.

Več o poletnem taboru in prijavah najdete na spletni strani Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani www.fe.uni-lj.si in na telefonskih številkah 01 4768 228 ali 01 4768 114.

Poletni tabor podpirajo tudi podjetja Ardis, AX elektronika, KnaufInsulation, Triada, Beckhoff, Etris, Tiskana vezja Luznar in zavod Arnes.

PRIJAVNICA