O-STA

Vodeni ogledi razstave Zgodbe časa v dvorcu Novo Celje

V baročnem Dvorcu Novo Celje bo še do 30. septembra 2018 na ogled razstava, ki nosi naslov Zgodbe časa. Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi, da si razstavo ogledate s strokovnim vodstvom kustosinje mag. Alenke Domjan 1. in 29. julija ter 26. avgusta ob 19. uri.

Predstavljena so dela umetnikov:

Maksa Kavčiča (slike, gvaši in risbe), Miha Maleša (slike, monotipije, tapiserije, keramika) Marija Preglja (faksimile ilustracij Iliade in Odiseje) in Alena Ožbolta: ČRNI OBLAK, BELA SNOV IN LAŽNI OGNJI (avtorski projekt in situ)

Dvorec s svojo baročno avro izziva čustva in ponuja asociacije, ki so postale še posebno mikavne za nove vizualne zgodbe. Zato smo letošnje leto jedro štiriletnega programa "Misel vrojena v času, liniji in teksturi" poudarili z izbranimi deli starejših umetnikov: Mihe Maleša (1903-1987), Maksa Kavčiča (1909-1973) in Marija Preglja (1913-1967), ki so svojo ustvarjalno pot začeli že pred drugo vojno in leta 1950 skupaj razstavljali v Moderni galeriji Ljubljana. Njihova dela so ponovno zaživela v sozvočju med linijo in barvo, medtem ko je osrednjo dvorano zapolnil avtorski projekt umetnika mlajše generacije, Alena Ožbolta. Tako Dvorec Novo Celje s svojimi štukaturami in piktoresknimi stenami doživlja to poletje ponovno preobrazbo - s pretanjeno likovno melodiko, vdano igri sozvočij med linijo, barvo in teksturo, so vrhunska umetniška dela vnesla vanj dodatni ekspresivni naboj. Za pomoč pri realizaciji razstave se zahvaljujemo Medobčinskemu muzeju Kamnik - Galeriji Miha Maleš in umetnikovi hčeri, Travici Maleš Grešak, hčeri Maksa Kavčiča, Metki Kavčič, Umetnostni galeriji Maribor in Moderni galeriji Ljubljana. Zahvala velja tudi Zavodu Celeia Celje - Centru sodobnih umetnosti Celje in Izobraževalnemu centru - Železarskemu muzeju Štore.

Razstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Žalec.

Odprto: petek, sobota in nedelja od 17. do 20. ure in po predhodni najavi po tel. 041 338 519.

Več: www.zkst-zalec.si