O-STA

Razstava plakatov "Pusti knjigi, da te odpelje." 4. 9. - 18. 9. 2018

Razstava najboljših plakatov desetega natečaja Plaktivat na temo "Pusti knjigi, da te odpelje." se je odprla vzporedno z drugim dnem 33. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica, 4. 9. 2018, v NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani. Razstavo plakatov, ki bo na ogled do 18. 9. 2018, je pripravil TAM-TAM INŠTITUT v sodelovanju z NLB.

Jubilejni, deseti natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat, katerega nosilec je družba TAM-TAM, je potekal pod naslovom "Pusti knjigi, da te odpelje". Partner natečaja je bil zavod Divja misel. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo ljudi spodbudilo k branju knjig in jih nad branjem ponovno navdušilo.

Razstava ponuja pregled 16 del, ki so se uvrstila v finalni izbor in zmagovalno kreativno rešitev. Na natečaju je sodelovalo rekordno število del 229, visoka pa je bila tudi mednarodna udeležba. Med 123 prijavitelji jih je bilo 53 iz Slovenije, 70 pa iz tujine. Dela so prispela iz 25 različnih držav.

Izbor najboljših plakatov je opravila sedemčlanska žirija v sestavi: Robert Bohinec / Futura DDB, Petja Montanez / Publicis, Gregor Žakelj / VBG, Kristijan Andoljšek / Innovatif, Blaž Kocjančič / Internavti, Tina Popovič / Divja misel in Blaž Gregorin / TAM-TAM.

Tokrat je prvič zmagalo delo, ki je prispelo iz tujine. Avtor plakata, ki je najbolj prepričal strokovno komisijo, je Ata Mohammadi iz Irana.

-

S Plaktivatom želi družba TAM-TAM spodbujati k ustvarjanju in razmisleku o družbeno perečih temah ter k izražanju mnenja na inovativen način, ki je vsem na očeh. Mestni plakati družbe TAM-TAM že 28 let soustvarjajo podobo mest, s čimer oblikujejo estetsko in informativno bogato urbano okolje.

-

Foto: Iztok Lazar, NLB d.d.