O-STA

Pikantna ekstaza na 4. Pravem čili festivalu

4. Pravi čili festival je za nami. Vreme in odličen program sta poskrbela, da je bil trg pred kulturnim domom Šmarje pri Jelšah v evforiji pekočega, okronana je nova Čili kraljica in Slovenija je bogatejša za državnega prvaka.

V sobotnem jutru je bil prireditveni trg poln radovednih obiskovalcev, željnih pekočega programa. Kuharji, jedci, prvaki in junaki, stari in mladi, so si tekom dneva ogledovali ponudbo s stojnic, okušali najboljše čili jedi, poplesavali na glasbo Feferonov ter si ogledali ali se preizkusili v različnih tekmovanjih z vsebino rdeče papričice. 33 razstavljalcev je s svojo ponudbo ugodilo tudi najbolj izbirčnim. Dišalo je od omak in drugih čili produktov, vse do Chillina, edinega čili vina na svetu, ki ga pri nas v sinergiji pridelujeta ekološka kmetija Vizjak in vinogradništvo Kolar.

Pikantno za vse generacije, začinjeno s tekmovanji

Že ob 10.00 se je pričela prva preizkušnja, začetek 3. državnega prvenstva za Hudičev kotel ali tekmovanja za najboljši čili con carne. Nekaj po 13.00 so kuharski mojstri postregli svoje specialitete in znan je bil zmagovalec, Teksaški sushi - Šmarje, medtem ko je na drugem koncu zaživelo Čili mesto za otroke. Potekale so različne likovne delavnice, kot novost pa so organizatorji letos pripravili tudi pravo čili akademijo, kjer so mladi nadobudneži ob vsaki polni uri spoznavali čili osnove. Za svoje novo pridobljeno znanje so na koncu prejeli tudi diplome. V vmesnem času se je za malo starejše občinstvo dogajalo na odru. Znan vloger pod imenom ''WeWillGrillYou'' je predstavljal svoj način priprave jedi in ponudil več specialitet, ob katerih so si obiskovalci kasneje razvajali brbončice. Povsod je prekipevalo od dobre energije in začinjene glasbe. Vrhunec dogodka je sledil ob 17.00, ko je bilo na prizorišču več tisoč radovednežev, ki se je prišlo prepričat, kako pekoče je še mogoče. Sledilo je namreč tekmovanje o tem, kdo lahko poje najbolj pekoč čili: tekmovanje za Zlati habanero. Obiskovalci so divje ploskali in navijali, ko si je v 8. krogu naslov 4. državne prvakinje prisvojila Vesna Andrejc, ki je ta naziv osvojila že tretjič zapored.

Združeni v dobrodelnosti

Vrhunski dogodek je tako postregel z novimi prvaki, večer pa se je zaključil z glasbenimi nastopi: Feferonom so se pridružili še lokalni garažni 'Bučko band', za rokenrol poplesavanje pa so skrbeli Lumberjack. Organizator dogodka Matic Vizjak je nad tolikšnim uspehom festivala navdušen, a še vedno presenečen: 'Veseli me, da si dogodek pride ogledat toliko ljudi z različnih koncev Slovenije in drugod. Vsi so tako pozitivno kot tudi tekmovalno naravnani, v najboljšem pomenu besede. Vsekakor je naš trud poplačan, posebej navdušen sem tudi, da smo z boni chili con carneja zbrali lepo vsoto, ki bo šla v dobrodelne namene. Komaj čakam naslednje leto!'