O-STA

Kdo peče najboljši kruh? - Znani zmagovalci natečaja Naj Fala kruh 2018

Prejemniki lovorike Naj Fala kruh 2018 s Slončkom Fala in komisijo
Komisijo so sestavljali (od leve proti desni) Marko Pulko (Bonopan), Mirjam Kavčič (Bonopan), Bernarda Krivec (Don Don) in Darko Petelin (revija Dober tek)
Obiskovalci so se v družbi Slončka Fala zabavali ob glasbeni spemljavi Urbana in Jana
Slonček Fala v odlični družbi obiskovalcev
Zbrane je pozdravila mag. Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Bonopan, tudi sama strastna ljubiteljica peke kruha in kvašenega peciva
Da ta pregovor še kako drži, so s svojimi kruhi na dogodku Naj Fala kruh 2018 dokazali vsi tekmovalci
Jernej Bahor, mojster najboljšega kruha iz posebnih vrst moke
Komisija in tekmovalci pred začetkom ocenjevanja
Kostanjev kruh s suhimi hruškami - eden izmed štirih zmagovalnih kruhov in prejmnikov laskavega naziva Naj Fala kruh 2018

Ne rečemo zastonj, da je nekdo dober kot kruh. O tem smo se lahko prepričali minulo soboto, ko je v restavraciji DiVino nadvse prijetno dišalo po sveže pečenem kruhu. Že drugo leto zapored so na dogodku Naj Fala kruh izbrali najboljši doma pečeni kruh. Letos so se te lovorike razveselili kar štirje prejemniki častnega naziva - najboljši v treh kategorijah po oceni strokovne žirije in četrti po oceni obiskovalcev. Tekmovanje pa je bilo le en del prijetnega druženja, saj je dogodek namenjen predvsem promociji peke kruha, ohranjanju in prenašanju tradicije na nove generacije in spletanju prijateljskih vezi med ljubitelji peke. Sobotno dogajanje je popestril zabavni radijski voditelj Miha Deželak, za glasbeno poslastico pa sta poskrbela Urban in Jan. Da bi zaznamovali dogodek v duhu dobrega, so vsi kruhi, ki so kandidirali za naziv Naj Fala kruh, šli v dobrodelni namen. Društvo Food for Life je podarjene kruhe razdelilo med socialno ogrožene družine.

Majhne skrivnosti odličnega domačega kruha

Vonj po svežem kruhu se je začel širiti že zjutraj, ko so pekovski navdušenci v ocenjevanje prinesli svoj kruh. Vsem je bilo skupno, da so v peki kruha neizmerno uživali, vsak pa je imel tudi svojo majhno skrivnost, ki je pripomogla k izvrstnemu kruhu. Gospa Mateja nam je zaupala svojo, za katero pa pravi, da ni skrivnost, saj jo z veseljem deli z drugimi. Da kruh dlje časa ostane svež, testu doda malo kislega mleka ali vode, kjer se je predhodno kuhal krompir. Gospa Dragica pa je dodala, da dober kruha uspe samo, če ga delaš z ljubeznijo. Eden izmed zbranih ljubiteljskih pekov za boljšo aromo in okus priporoča uporabo kislega testa. Ta doda kruhu prijetno aromo, pripomore tudi k bolj čvrsti in lepše obarvani skorji. Okus kruha je bolj poln in poudarjen, ob uporabi dobre moke in malo bolj spretnih prstih pa ima tudi izjemno lepo sredico. Zato z veseljem poseže po kislem testu Fala, ki občutno poenostavi in olajša pripravo kruha s kislim testom.

Dogodek Naj Fala kruh 2018 je bil tako odlična priložnost za druženje ljubiteljev kruha in izmenjavanje drobnih skrivnosti in nasvetov za pripravo slastnega hrustljavega domačega kruha. Udeležence je na dogodku pozdravil in se z njimi zabaval tudi Slonček Fala - maskota blagovne znamke Fala, brez katerega si pekovski navdušenci težko predstavljajo peko odličnih kvašenih izdelkov.

Težko delo komisije

Komisija je imela tudi letos nadvse težko delo. Med izvrstnimi doma spečenimi kruhi je morala na podlagi izgleda, teksture, vonja in okusa izbrati najboljšega v treh različnih kategorijah: pšenični, mešani in kruh iz posebnih vrst moke. Ga. Bernarda Krivec, direktorica proizvodnih enot podjetja Don Don v Sloveniji in na Hrvaškem, ki se vsak dan trudi, da bi kupci tudi na trgovskih policah našli le najboljši kruh, g. Darko Petelin, ustanovitelj revije Dober tek in njen dolgoletni urednik in prvi mož, mag. Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Bonopan, strastna ljubiteljica peke kruha in kvašenega peciva ter g. Marko Pulko, vodja prodaje v podjetju Bonopan, ki med drugim skrbi tudi za prenos odličnih praks iz tujine v slovenske pekarne, so že od 10. ure dalje rezali, pokušali, primerjali in ocenjevali hrustljave izdelke iz domačih peči in pečic.

Direktorica podjetja Bonopan mag. Mirjam Kavčič se je zahvalila vsem, ki so zbrali pogum in prinesli svoj kruh v ocenjevanje: "Čestitke in hvala, da ste tukaj z nami in nam dali priložnost, da vsem povemo, da se v Sloveniji peče odličen kruh. V Sloveniji imamo izvrstne mojstrice in mojstre, ki se trudijo, da kruh ostaja del naše prehrane in tradicijo peke prenašajo na mlajše generacije."

Lovorika Naj Fala kruh 2018 je pripadla kar štirim tekmovalcem

Vsi udeleženci natečaja so ob praktičnem darilu prejeli priznanje, ki jih bo spominjalo, da so sodelovali v natečaju. Plakete Naj Fala kruh 2018 in denarne ter praktične nagrade pa so se razveselili ga. Nada Lunder s pisanim kruhom iz bučnega pireja in pesta bazilike med pšeničnimi kruhi ter ga. Mojca Dolinar s kostanjevim kruhom s suhimi hruškami med mešanimi kruhi. G. Jernej Bahor si je s pirinim kruhom s kurkumo pripekel naziv za najboljši kruh iz posebnih mok. Svojega favorita so izbrali tudi obiskovalci, največ glasov so namenili pšeničnemu kruhu iz krušne peči, ki ga je spekla ga. Fani Rožič.

KONTAKT ZA MEDIJE:

Neža Jus, vodja marketinga

E-mail: n.jus@lesaffre.com

Telefon: +386 31 395 029