O-STA

Z Darovi Istre do sladke zmage

Sladka Istra - Torta divje robide s sivko
Sladka Istra - Darovi Istre

Letošnja Sladka Istra je poskrbela za razvajanje okusov od A do Ž, prav poseben pečat pa so pustili Darovi Istre. Inovativna sladica, ki bo na voljo gostom portoroške a la carte restavracije Salina je bila namreč nagrajena z zlatim odličjem za najizvirnejšo sladico. In kaj je prepričalo žirijo predstavnikov slaščičarske stroke, ki je delovala pod vodstvom Ksenije Krajšek Mohorčič?

Darovi Istre

V zmagovalni različici brbončice poboža istrska ovčja albuminska skuta, s sredico iz vijoličastih fig, dušenih v lastnem soku, in z nekaj konjaka. Krožnik popestri še rumeni žličnik, ki je pomarančni sladoled s kandirano pomarančno skorjico, družbo pa mu delata prav posebna španska vetrca. Suhi s svežim rožmarinom ter sveži, zapečen na krožniku in obogaten z eteričnim oljem rožmarina. Dodana je še espuma iz jajčne kreme z infuzijo rožmarina. Fige navdušijo tudi v obliki čipsa, ki je bil naravno sušen v pečici ter kot svež sadež, mariniran v refošku in kaviar iz refoška.

Torta divje robide s sivko

Hoteli LifeClass Portorož pa so slavili tudi srebrno odličje za najboljšo torto, ki je narejena iz izključno naravnih surovin in brez barvil. Veličastna nežno vijolično obarvana torta je sestavljena iz hrustljavega dna iz pinjol ter mandljevega pralineja z belo bio čokolado. Vmes razvajajo harmonija mandljevega biskvita brez moke in plasti divjih robid. Vsaka od treh plasti je odeta je v mus bele čokolade z infuzijo sivke. V kremi, glazuri in španskem vetrcu je češnja v prahu, sama glazura pa je iz bele čokolade z eteričnim oljem sivke.

Sladokusci bodo obe sladici slaščičarskih mojstrov kavarne in slaščičarne Cafe Central, ki ustvarjajo pod vodstvom Urške Dolinšek, lahko v mignon izvedbi preizkusili med 28. in 30. septembrom, na stojnici Hotelov LifeClass Portorož.