O-STA

dm športne urice: slovenski športniki poskrbeli za nepozabno športno dogajanje na Primorskem

Na izbranih dm brezplačnih športnih uricah, ki potekajo v sklopu vseslovenske iniciative Rastemo s športom, so se mladim športnikom na Primorskem pridružili tudi športni asi. Profesionalni borec in trener borilnih veščin Denis Porčič - Chorchyp je spodbujal otroke v Shotokan karate klubu Postojna, vrhunska rokometašica in igralka Rokometnega kluba Krim Mercator Tamara Mavsar jih je obiskala v Športnem Društvu Rokometna Šola Vrhnika, nekdanji evropski prvak v disciplini 50 metrov prsno Matjaž Markič pa jih je navdušil v Športnem društvu 3ŠPORT.

Sproščeno, športno, borbeno in predvsem pozitivno

Profesionalni borec in trener borilnih veščin je poskrbel za dodatno motivacijo otrok v Shotokan karate klubu Postojna: "Otroci so uživali, kot že dolgo ne. Z Denisom so opravili drugačen trening od poznanega in se pri tem neizmerno zabavali," so povedali predstavniki kluba. Denis je prevzel ogrevanje ter odvodil trening tako, da so otroci preko izvajanja športnih aktivnosti izvedeli, s čim se znani športnik ukvarja. Na koncu so vsi skupaj naredili še nekaj vaj iz karateja. "Sledila so vprašanja otrok, slikanje, druženje, smeh in obilica dobre volje, da so otroci hoteli še in še. Res se je odvijala prava športna zabava s komičnimi in glasbenimi vložki Denisa Porčiča," pravijo v klubu. 11-letna Elma je povedala, da je bilo "ful dobro, zabavno, fantastično." Navdušenja ni skrival niti Chorchyp: "Super je bilo, imeli smo se zares 'fajn', sem prav vesel."

Rokometno razpoloženi

Tudi v SDRS Vrhnika so otroci v družbi rokometašice Tamare zelo uživali in se razigrali. Njena prisotnost jim je dala še dodatno energijo in veselje za trening, prihoda pa so se veselili že pred treningom. Vzdušje je bilo polno pričakovanj, ki jih je Tamara z igro z otroki in prikazom tehničnih prvin tudi izpolnila. Predsednik društva Miha Bogataj je povedal, da takšne iniciative, kot je Rastemo s športom, lahko pripomorejo k razvoju športne dejavnosti predvsem manjših klubov in društev. Predvsem s tem, da financirajo programe za promocijo športa, iz katerih se lahko pridobi nove vadeče za selekcijski proces.

Plavanje na suhem z nekdanjim evropskih prvakom

Pestro je bilo tudi v Kopru, kjer so se v Športnem društvu 3ŠPORT razveselili nekdanjega evropskega prvaka Matjaža Markiča. Vzdušje je bilo zelo sproščeno, nasmejano in razigrano, otroci pa živahni, motivirani in tekmovalno naravnani. Najprej so se skupaj slikali, sledil je pogovor, nato pa so odplavali na suhem in tekmovali v teku, hopsanju, skakanju - vsem, kar je otrokom padlo na pamet. 10-letna Ivona je povedala, da je na dm športne urice prihajala redno celo poletje, ker ji je lepo in tudi na ta prav poseben dan ji je bilo zelo zabavno, pa še Matjaža Markiča je spoznala osebno. Zadovoljstvo pa je bilo obojestransko: "V veliko veselje mi je bilo športati z otroki in z njimi deliti svoje znanje ter izkušnje. Prav zabavno je bilo tudi, ko smo se pogovarjali o smešnih anekdotah, ki so se mi zgodile na tekmah in treningih," je povedal plavalec.

Vseslovensko športno udejstvovanje

Iniciativa Rastemo s športom je zaživela zato, ker se v dm zavedajo pomena gibanja za otroke. In da bi mlade junake spodbudili k športnemu udejstvovanju in medsebojnemu druženju, so se ob svojem 25. rojstnem dnevu povezali s številnimi športnimi organizacijami ter jim za izvajanje brezplačnih športnih uric namenili finančno podporo v skupni vrednosti 25.000 €. Projektu so se pridružile tudi mnoge druge slovenske športne zvezde.