O-STA

Približuje se Teden programiranja z otvoritvenim dogodkom na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Otvoritev Tedna programiranja bomo v Sloveniji obeležili z dogodkom Everyone can code and be creative, ki bo 6. oktobra ob 10. uri na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Dogodek organizirata Code Week Slovenija in FabLab mreža Slovenije, katere soustanoviteljica in koordinatorica je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Namenjen je osnovno- in srednješolcem, starim od 12 do 18 let, ki se bodo lahko udeležili številnih delavnic, ki bodo istočasno potekale tudi na drugih lokacijah po Sloveniji in na katere se lahko tudi že prijavijo. V okviru letošnjega Tedna programiranja, ki bo potekal do 21. oktobra, se bodo v tem času zvrstili še številni drugi zanimivi dogodki in delavnice.

Pomen digitalnega opismenjevanja za prihodnost Slovenije

Otvoritveni dogodek, ki se bo na Fakulteti za elektrotehniko UL začel ob 10.00, sponzorirata podjetje Google in Ministrstvo za javno upravo. Zbrane bodo najprej pozdravili ambasadorka projekta Code Week Katja Koren Ošljak, koordinatorica Mreže FabLab doc. dr. Emilija Stojmenova Duh in prodekan za pedagoško dejavnost Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kamnik. Sledil bo krajši pogovor o pomenu digitalnega opismenjevanja za prihodnost Slovenije, v katerem bodo sodelovali državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin, direktor podjetja 3fs Andraž Logar in prof. dr. Roman Kamnik. Otvoritveno slovesnost in pogovor z gosti bo moderiral Matej Praprotnik, po uvodnem delu pa se bodo osnovno- in srednješolci udeležili izbranih delavnic, ki bodo istočasno potekale tudi v Mariboru, Kopru, Kranju, Novem mestu in Krškem.

Od programiranja robotov do izdelave računalniških iger

Mladi bodo lahko izbirali med številnimi raznolikimi delavnicami. Imeli bodo priložnost spoznati računalniške igrice, ki so jih igrali že njihovi starši ali pa si sprogramirati kar svojo računalniško igrico. Poleg učenja programiranja si bodo lahko izdelali polnilec za telefon na sončne celice, se bolje seznanili z internetom stvari (IoT), študentom pa je namenjena delavnica, kjer bodo izvedeli več o blockchainu in kriptovalutah. Zagotovo bo vsak našel nekaj zase in se naučil marsikaj novega.

Zaključni dogodek v Mariboru

Tekom Tedna programiranja bodo mladim na voljo pestre in razgibane delavnice, kjer bodo razvijali in nadgrajevali svoje digitalne veščine. Se bodo pa mladi lahko zanimivih delavnic programiranja udeležili tudi na zaključnem dogodku Tedna programiranja, ki bo 18. 10. na Drugi gimnaziji Maribor, kjer se bodo pridružili državni sekretar na MIZŠ, dr. Jernej Štromajer, ter predsednik slovenske Digitalne koalicije Igor Zorko.