O-STA

CMEPIUS valorizacijska konferenca 2018: Pripovedujemo zgodbe - vpliv mednarodnega sodelovanja na osebni, strokovni in institucionalni razvoj

Javni zavod CMEPIUS (Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja) 11. oktobra 2018 v Hotelu Union organizira valorizacijsko konferenco. Letošnja konferenca bo posvečena osebnemu, strokovnemu in institucionalnemu razvoju, ki se je izoblikoval skozi mednarodna sodelovanja, projekte in mobilnosti. Odpiranje naših izobraževalnih institucij v okviru evropskega izobraževalnega sistema omogoča ustvarjalen in kritičen pogled ter priložnost za razvoj kakovosti delovanja institucij, šole in tudi nacionalnega sistema. Svoje izkušnje s tega področja bodo delili številni učitelji najrazličnejših slovenskih izobraževalnih ustanov, od vzgojitelja v vrtcu do izobraževalca odraslih.

Rdeča nit njihovih izkušenj z mednarodnim sodelovanjem in mobilnostjo je širjenje obzorij in razvijanje strpnosti do drugačnih kultur in ljudi, ki so jih spoznali med udeležbo na mednarodnih izmenjavah. Z navezavo novih stikov izmenjave vzpostavljajo in pospešujejo tudi medkulturni dialog, kar omogoča učenje in nadgrajevanje znanja tujih jezikov, sklepanje novih poznanstev in osebnostni razvoj vseh udeleženih učencev, dijakov, študentov in zaposlenih.

Prav osebne izkušnje udeležencev so tisto, kar vse sodelavce CMEPIUS-a navdihuje in jim daje zagon za vedno nove uspešno izpeljane mednarodne projekte. Učitelji iz tujine prinesejo znanje, izkušnje in ideje za kakovostno delo v domačih ustanovah, svoje navdušenje pa prenašajo na učence, dijake in študente, ki jih po pripovedovanju njihovih učiteljev ob začetku šolskega leta najbolj zanima, katerih mednarodnih izmenjav se bodo lahko udeležili. Ob obisku tujine učitelji pri svojih varovancih (pa tudi pri sebi) sprva opazijo zadrego pri javnem nastopanju, druženju s tujimi vrstniki in predvsem uporabi angleščine in drugih tujih jezikov, ob koncu obiska pa so mladi veliko bolj sproščeni in samozavestni in to se, kar je najpomembneje, pozna tudi pri njihovem nadaljnjem izobraževanju ob povratku v domovino in kasnejšem iskanju zaposlitve.

Mednarodni projekti pa ne služijo zgolj odpiranju slovenskih udeležencev in ustanov v Evropo in svet, temveč pripeljejo k nam tudi tujce. To pomeni, da se iz programov, kot je Erasmus+, lahko veliko naučijo tudi študentje, ki se sami niso odločili za izmenjavo, a v Sloveniji spoznajo kulturo in navade tujih študentov, ki študirajo pri nas, priložnost pa imajo tudi poslušati tuje predavatelje na akademski izmenjavi.

O eni izmed bolj navdušujočih izkušenj z mednarodnih izmenjav pripoveduje Nuša Levičnik z Biotehniškega centra Naklo: "Dijake Biotehniškega centra Naklo je doletela čast, da so skupaj s svojimi norveškimi gosti med obiskom v Sloveniji leta 2011 spoznali norveško kraljico in kralja ter slovenskega predsednika. Dijake je ta izkušnja močno zaznamovala in še danes radi pripovedujejo o njej."

Vpliv, ki ga ima mednarodno sodelovanje na institucionalni razvoj, je morda manj očiten, a zato ni nič manj pomemben. Počasi, a zanesljivo posamezniki izkušnje in zamisli iz tujine vpletejo v ustroj domačih ustanov ter s tem spreminjajo področje in sektorje, v katerih delujejo.

Letošnja valorizacijska konferenca bo kot osrednji CMEPIUS-ov vsebinski dogodek nekaj posebnega, saj zavod obenem praznuje že 15 let uspešnega samostojnega delovanja in bogatenja medkulturnih stikov med slovenskimi in tujimi izobraževalnimi ustanovami. CMEPIUS-ovo poslanstvo je z mednarodnim sodelovanjem spodbujati, razvijati in povezovati znanje, ljudi in izkušnje v izobraževalnem prostoru. Pri delu jih vodijo kakovost in odličnost, družbena odgovornost, delo s srcem, učenje in znanje ter odgovornost in integriteta.

Več informacij o govorcih in programu je na voljo na www.konferenca.cmepius.si.