O-STA

Zaključni dogodek Tedna programiranja z delavnicami za dijake na II. Gimnaziji Maribor

Zaključni dogodek Tedna programiranja bo potekal na II. Gimnaziji Maribor. (Foto_Code Week)

Slovenski teden programiranja se je s številnimi delavnicami za mlade, ki so potekale po različnih mestih po Sloveniji, začel že 6. oktobra, konec tega tedna pa se zaključuje. Zaključni dogodek Tedna programiranja bo potekal v četrtek, 18. 10., ob 10. uri na II. Gimnaziji Maribor. Organizirata ga Code Week Slovenia (tj. Slovenski teden programiranja) in FabLab mreža Slovenije, katere soustanoviteljica in koordinatorica je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pokrovitelj dogodka pa je podjetje Google.

Zbrane bodo najprej pozdravili ambasadorka projekta Code Week dr. Mateja Verlič Brunčič, koordinatorica Mreže FabLab doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, predsednik slovenske Digitalne koalicije Igor Zorko, ravnatelj II. Gimnazije Maribor Ivan Lorenčič ter državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer.

Projekcija filma in zanimive delavnice za dijake

Po kratkih uvodnih nagovorih bodo za dijake potekale zanimive delavnice, kjer bodo razvijali in nadgrajevali svoje digitalne veščine. Predvajali bodo tudi dokumentarni film Tok, ki govori o osmih ženskah, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev. Na različnih delavnicah bodo lahko dijaki spoznavali osnove programiranja s programskim jezikom Python in izvedeli več o blockchainu. Organizatorji želijo s tovrstnimi dogodki sporočiti, da so digitalne veščine ključne za opolnomočenje mladih, ki živijo, ustvarjajo, raziskujejo in se učijo s pomočjo digitalne tehnologije.

Več o inovativnih pristopih k poučevanju računalniškega mišljenja

V okviru zaključnega dogodka bo na isti dan ob 13.30 na Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru spletni seminar za učitelje o inovativnih pristopih k poučevanju računalniškega mišljenja. Doktorica Mateja Verlič Brunčič bo z učitelji govorila o vzpodbujanju učencev k ustvarjalnemu in analitičnemu mišljenju. Nato bodo učitelji iz Slovenske Bistrice in Velenja predstavili, kako se izziva lotevajo na njihovih osnovnih šolah.