O-STA

Inženirstvo nas povezuje - Akademija strojništva

Ljubljana, 25. oktober 2018 - slavnostna AKADEMIJA STROJNIŠTVA 2018 je z vodilom povezovanje in mreženje združila strokovnjake znotraj stroke. Zveza strojnih inženirjev Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani z organizacijo dogodka opozarja na pomembnost inženirskega poklica ter se najuspešnejšim podjetjem in zaslužnim posameznikom pokloni tudi s podelitvijo nagrad in priznanj.

Mreženje in s tem povečevanje lastne socialne mreže je veščina uspešnih - Akademija strojništva vzpodbuja mreženje strokovnjakov znotraj stroke ter tako prispeva k tesnejši povezljivosti znanstvene in gospodarske sfere. Nagrajenci so tudi letos dokazali, da je ekipa zelo pomembna za uspeh, saj so s povezovanjem, sodelovanjem ter ustreznim pristopom dosegli preboj doma in v svetu.

Letošnja volilna komisija je izvolila 4 nagrajence: nagrado za globalno prodornost slovenskega inženirstva sta prejela gospod Ivan Kralj, direktor podjetja Arex iz Šentjerneja, ter dr. Jure Knez, direktor podjetja Dewesoft iz Trbovelj. Za dolgoletno ter bleščečo akademsko kariero na področju inženirstva sta bili podeljeni nagradi za življenjsko delo akad. dr. Igorju Emriju in prof. dr. Francu Koselu s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Za izstopajoče dosežke je Zveza strojnih inženirjev Slovenije podelili tudi priznanja: mag. Vili Malnarič je prejel priznanje za sodelovanje v številnih inovatorskih projektih podjetja TPV, doc. dr. Tomaž Požar priznanje za najbolj prestižno objavo na področju strojništva v letu 2018. Podeljeni sta bili tudi 2 priznanji perspektivnima študentskima ekipama, ki sodelujeta v projektu Formula Študent, to sta ekipa Grand Prix Engineering Univerze v Mariboru ter ekipa Superior Engineering Univerze v Ljubljani. V okviru Akademije strojništva je potekala tudi Poster sekcija, kjer se je predstavilo prek 60 posterjev kot prikaz sodelovanja industrije s fakultetami. Priznanje za najboljši poster je prejel Matjaž Kos.

Kako se povezovati, da pridemo do najboljših rezultatov in kako v največji meri izkoristiti naše slovenske inženirske potenciale je bila tema okrogle mize, na kateri so združili moči gospa Alenka Knez, inženirka strojništva, prof. dr. Mitjan Kalin, dekan Fakultete za strojništvo UL, Ivan Kralj, direktor podjetja Arex d.o.o., prof. dr. Zoran Ren, prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije ter Radovan Bolko, predsednik uprave Kolektor Group.

Vez med inženirstvom in kulturno-zabavnim programom so stkali zasedba DʼZombies, Katrinas ter F&B Acrobatics. Prireditev je povezovala gospa Eva Longyka Marušič.

Gradiva:

Posnetek celotnega dogodka je na voljo TUKAJ.

Video gradiva nagrajencev so na voljo TUKAJ.
Revija Svet strojništva s programom in posterji je na voljo TUKAJ.