O-STA

Fontana piv Zeleno zlato - jesenski pozdrav in zaključek 3. sezone delovanja

Svetovna turistična atrakcija FONTANA PIV ZELENO ZLATO, ki je posvečena slovenskemu hmeljarstvu in pivovarstvu, se nahaja v središču Žalca. Sestavljata jo dve fontani, vodna in pivska. Vodna fontana simbolizira slovensko čisto, pitno vodo, pivska fontana pa omogoča degustacijo 6 različnih piv, varjenih s slovenskim - štajerskim hmeljem. Na fontani se torej predstavljajo slovenske pivovarne. Vrček s čipom, ki je ključ do polnitve, je oblikoval priznani slovenski oblikovalec in umetnik Oskar Kogoj. Vrček je prav tako slovenski proizvod, proizveden v slovenski steklarni. Da pa je doživetje še bolj slovensko in pristno, vsak obiskovalec po pokušini odnese vrček s sabo domov.

Letošnje leto, ki je v Žalcu združevalo turistično, kulinarično in kulturno ponudbo v zgodbi Lepotica in pivo, je bilo za svetovno znano lepotico - Fontano piv - že 3. sezona delovanja. Tudi ta sezona se bo, po vsakodnevnem sedemmesečnem obratovanju, uspešno zaključila z zadnjim oktobrom.

V 3 sezonah delovanja fontane:

1. je bilo prodanih več kot 150.000 vrčkov,

1. je fontano obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev,

1. so bili obiskovalci praktično iz celega sveta, prevladujejo Slovenci, Italijani, Nemci, Hrvati, Kubanci, Američani ...,

1. je bilo predstavljenih 25 slovenskih pivovarn,

1. je bilo stočenih več kot 78.000 litrov piva,

1. fontanske pipe so skupaj natočile pivo več kot 860.000-krat,

1. je bilo možno degustirati 33 različnih piv, ki vsebujejo štajerski, slovenski hmelj,

1. je bilo pri fontani izvedenih več kot 120 dogodkov; najodmevnejši so bili Festival Zeleno zlato (koncerti), Savinjski oktoberfest, Pohod po hmeljski poti, Kuhna pri fontani.

Fontana zaključuje 3. sezono z jesenskim pozdravom v sredo, 31. 10. 2018 in s celodnevnim dogajanjem. V dopoldanskem času bo pri fontani čarovniška tržnica in čarovniško rajanje, od 15. ure dalje pa bo izvajana dobra glasba, na voljo bosta pečen kostanj in degustacijsko presenečenje. Fontana bo pipe za letos zaprla ob 21. uri in jih ponovno dvignila 1. aprila prihodnje leto.

Več informacij: Sabina Palir, vodja programa turizem, zkst.turizem@siol.net, in kabinet.zupana@zalec.si.

Foto: D. Naraglav

www.zkst-zalec.si